Livsstilsendring, Rå mat

Veien til en sunn (og varig) livsstil!

Hei Hege, har fulgt med litt på bloggen din sånn nå og da, og må bare si at jeg er super imponert  🙂 Kjenner selv at jeg har lyst til å hive meg på denne typen kosthold som du holder på med. Men aner ikke hvordan jeg skal starte. Har lyst til å prøve litt, før jeg investerer i dyre juicepresser og lignende Kanskje du kunne ha kommet med noen tips til hvordan den vanlige dama i gata ska begynne på en sånn livsstilsendring?? Ha vært supert med sånn gradvis opptrapping fra nybegynner til viderekommende. Har tenkt på dette i lang tid, og det med bakgrunn i at jeg føler at kroppen er langt ifra i harmoni med seg selv. Hilsen Elena

Hei Elena,

Takk for spørsmålet, det er sikkert mange som lurer på det samme. Og ønsker det samme, men som heller ikke vet hvordan de skal ta fatt på det.

Og ta fatt på en livsstilsendring – gradvis, gjør en veldig lurt i. Det kreves kunnskap og erfaring, og det får en ikke over natta. Jeg liker også det å ta fatt på en; livsstilsendring – og ikke en diett. Fordi en endring av levesettet er en varig løsning. Og ikke noe kortvarig løsning som diverse dietter er.

Jeg har holdt på med dette kostholdet i flere år. Jeg har tatt det gradvis, og jeg har prøvd ut mye forskjellig før jeg fant ut det som passet best for meg (og ja, jeg finner stadig noe nytt). Jeg har vært 100% rå i perioder, bare for å prøve det og. Men det er ikke noe jeg praktiserer daglig. Jeg innkluderer rå mat i stor grad, samtidig som jeg legger vekt på annen sunn mat og supermat.

Det jeg begynte med når jeg endra kosthold. Var å kutte ut kjøtt, fjærkre, melkeprodukter, sukker og gluten. Det vil si at jeg var nødt til å finne erstatninger for disse produktene. Med andre ord; lage maten min selv. Og det er det første jeg kan anbefale deg å gjøre, uansett. Å lage maten din selv, gir deg full kontroll over hva du tilfører kroppen din. Butikkjøpt mat, ferdigmat etc; er fullpakket av sukker, salt, e-stoffer, gluten etc. Det er bare å ta en titt bak på innholdsfortegnelsen neste gang du er i butikken, jeg tror du kommer til å bli overrasket over hvor mange produkter som inneholder sukker og/eller gluten.

En enkel måte å begynne å inkludere rå mat i kostholdet sitt er;

Lag smoothies og/eller juice. Det er en veldig enkel og god måte å få i seg mye næring på. Du kan velge mellom så å si alle typer frukt og grønt. Trikset med få i seg grønnsaker i smoothies er å blande i frukt også. Et eks: spinat, avokado, eple, banan og vann. Mange tror de må søte smoothies med jucie og youghurt etc. Det er helt feil, en moden banan er alt du trenger for å få en søtsmak. Samtidig som den kamuflerer smaken på f.eks spinat. Avokado gir deg masse sunt fett, og du vil ikke engang kjenne smaken på den heller.

Har du ikke har en blender eller juicepresse, så anbefaler jeg deg absolutt å investere i en. Det er en meget god investering. Kjøp gjerne en som kan begge deler. Jeg har en ”magic bullet”. Som jeg har brukt så å si hver dag i 3 år, og den fungerer helt fint ennå. Det gir deg mulig til å lage smoothies, juice, hakke nøtter, kverne havregryn, kverne krydder etc. Det er et must å ha på kjøkkenet.

Et annet tips er å bytte ut mat, litt etter litt. F.eks til middagen. I stedet for hvit ris, bruk blomkålris. Det er så enkelt som å raspe rå blomkål, vende den i litt olje, med f.eks et fedd hvitløk og litt krydder. Ikke kok gulroten, men rasp den og spis den fersk – smaker jo også mye bedre! Ellers er marinering i stedet for koking av grønnsaker et veldig bra og smaksrikt alternativ; det kan du gjøre med alt i fra brokkoli, aubergine, squash, tomater, løk, asparges etc. Lag en oljedressing, å la grønnsakene ligge og godgjøre seg i en liten time før du spiser de.

Lag salater, her er en fin måte å inkludere mye god rå mat; ikke se deg blind på salatblad. Bruk kål; rødkål, grønnkål, urter, spirer, spinat, avokado, oliven, tomat, rødløk, aubergine, mais, epler, druer, mango, fersken, fiken, valnøtter, pinnekjerner etc. Samtidig som du kan supplere med andre sunnere alternativer, hvis du synes det blir for kjedelig; linser, bønner, egg, bøffelost, fisk, osv. Salat er så mangt. Og det er alt annet enn kjedelig mat, hvis du varier litt.

Lag din egen dressing. Oljedressing: olivenolje, hvitløk/og eller urter, salt og pepper. Eller nøttedressing: malte cashewnøtter som du blander med litt vann, og hvitløk eller krydder som måtte falle i smak.

Rå supper, er også et veldig enkelt og godt alternativ. Et eksempel på hvordan du kan lage rå tomatsuppe; noen tomater, cashewnøtter, løk, olivenolje, chili, oregano, fersk basilikum og salt. Mal nøttene, hakk grønnsakene og kjør alt i en kjøkkenmaskin til du har en kremet suppe. Server med stangselleri.

Rått pålegg kan du også fint lage selv. Syltetøy; bruk friske bær, litt agave og loppefrø. Bland sammen og la stå i kjøleskapet en stund. Sjokoladepålegg; hasselnøtter, kokosolje, kakaopulver, chiafrø og agave. Kjør alt i kjøkkenmaskin; ferdig. ”Ost”; cashewnøtter, sitron, vann, næringsgjær, løk, salt og pepper. – kjør alt i kjøkkenmaskin til du har en kremet masse.

Gjør det til en vane å la et mellommåltid bestå av nøtter. Lag deg en nøtteblanding av f.eks; mandler, hasselnøtter, rosiner, tørket frukt, gojibær og gresskarkjerner. Kjekt å ha i veska også, når sulten melder seg. Nøtter er sunt, stabiliserer blodsukkeret – og gir en god metthetsfølelse.

Du vil ellers finne mange, sunne oppskrifter her på bloggen min. Alt i fra middagtips, frokost, bakevarer, iskrem, kaker, sunne drikker osv.

Det er mange alternativer, og jeg kunne sikkert skrevet et langt, langt innlegg om dette. Men for å runde av. Her er noen andre korte tips (har linket inn til produktene, og det har jeg gjort i hele innlegget): bytt ut glutenfritt mel, med kokosmel, rismel, glutenfri havregryn, bokhvete, teffmel, amaranthmel, mandelmel, fiberhusk, og bakepulver (i stedet for gjær). Prøv deg frem når du baker. Det er morsomt å holde på, og du blir bedre og bedre for hver gang.

Bytt ut melk, med mandelmelk, rismelk eller havremelk. Mandelmelk lager du slik; bløtlegg mandler over natta. Kjør de i en blender med litt vann, vanilje og agave. Du kan sile den, eller bruke den som den er. Rismelk og havremelk er laktosefrie alternativer du får kjøpt i butikk.

Bytt ut sukker, med palmesukker, bjørkesøt, yaconsirup, agavesirup eller lønnesirup.

Som jeg nevnte tidligere. Så gjør dette gradvis. Prøv og lag noe nytt hver dag, et par ganger i uka, eller hva som måtte passe deg best selv. Før du vet ordet av det, har du inkludert rå mat i stor grad i kostholdet ditt.

Det viktigste er å gjøre det som føles best for deg, sett av tid til deg selv og matlaging. Gjør deg og din helse til en viktig prioritet i livet ditt. Ikke press deg selv for hardt, ta det i ditt eget tempo. Prøv deg frem, og finn ut hvilken mat som passer best til dine smakssanser og energibehov. Ditt endelige mål skal være en varig livsstilsendring, og da er det viktig å behandle seg selv med kjærlighet og respekt. Det er da du vil gjenopprette harmonien i livet ditt.

Lykke til! 🙂

You Might Also Like

Forrige innlegg
Neste innlegg

11 Comment

 1. Reply
  lovelyliller.com
  4. januar 2012 at 21:43

  fantastisk fin guide 😀

 2. Reply
  Frøken BitterSøt
  4. januar 2012 at 22:50

  Kjempefin guide!! Tusen takk for gode tips! 🙂

  1. Reply
   Hege
   5. januar 2012 at 22:02

   Du skulle ha fått utvide muligheten for oss med eget domene, så vi kunne kommentere på bloggen din.. 🙂

   1. Reply
    Frøken BitterSøt
    6. januar 2012 at 19:42

    Litt usikker på hvordan jeg gjør det, blogger har jo sine begrensinger .. :S Men kan jo kommentere som anonym til jeg har fikset det. Kjempefin blogg Hege! Holder på å lese meg opp på den 🙂

    1. Reply
     Hege
     7. januar 2012 at 00:01

     Jeg har prøvd det, men det gikk heller ikke. Håper du får årnings på det 😉

 3. Reply
  Chris
  4. januar 2012 at 23:08

  Hei har du link til hvor man kan kjøpe den?

 4. Reply
  Ragnhild
  5. januar 2012 at 12:55

  Kjempefint svart Hege!!
  Det er så viktig at alle forstår at de har ansvar for sitt eget liv. En diett holder sjelden i lengden. Men tar man valget at man vil ta vare på seg selv, går det så mye lettere. Som du sier er små steg det beste. Føler litt det går av seg selv når man først starter. Er målet å føle seg best mulig, vil man jo ta de riktige valgene 🙂

 5. Reply
  Elena Arnesen
  5. januar 2012 at 14:22

  Hærlig!! 🙂 Takk:-)

 6. Reply
  Marianne
  5. januar 2012 at 21:15

  Kjempefint innlegg, inspirerende også 🙂

 7. Reply
  Hege
  5. januar 2012 at 21:19

  Hyggelig å høre! lykke til med trening og kosthold i 2012 dere! 😀

 8. Reply
  Silje
  6. januar 2012 at 00:21

  Dette innlegget likte jeg utrolig godt! Stappet med informasjon og nyttige tips både for nybegynnere og de som trenger å bli påmindt det!=) Jeg gjør mye av det som du skriver om her, men det er godt å lese det svart på hvitt en gang i blant også, takk skal du ha!=)

Legg igjen en kommentar

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.