Personlig liv

Valgets kvaler.. å spise eller ikke spise?!

Hei Hege.

Jeg kom for noen dager over bloggen din, og jeg har blitt frelst! Jeg lest endel blogger den siste tiden om superfood etter at jeg leste Rawfood på norsk som jeg kjøpte ved en spontan avgjørelse, og din er absolutt helt perfekt! Du gjør alt så lett, og motiverer leserne til å prøve det samme! Veldig bra! Dette kostholdet virker så enormt bra, og jeg ønsker nå å etterhvert starter med litt supermat. Jeg lurte egentlig litt på hva du gjør når du blir bedt i selskaper og familiesammenkomster der du får servert kaker og mat med hvetemel, sukker osv. Sier du nei, eller tar du litt? Jeg kjenner at dette er vanskelig. Jeg har ingen allergier for hverken hvetemel eller melkeprodukter, og er glad i både sjokolade og is en gang i blandt. Men ofte kan jeg i selskap føle at det er litt vanskelig og uhøflig å ikke spise maten som blir servert. Så jeg lurte litt på hvordan du gjør dette, og om du har noen tips.

Takk for flott blogg og fortsett med skrivingen! Jeg skal hvertfall følge deg hver dag! 😀 Klem Malin.

Hei Malin, tusen takk for så hyggelig tilbakemelding, det varmer! 🙂

Dette kostholdet er veldig bra, og det fungerer veldig bra for min del. Jeg har heller ikke fått påvist noen allergi mot hvetemel, sukker etc. Det er bare et personlig valg jeg har tatt, å styre unna dette. Jeg spiser mye rå mat og supermat, men jeg lever ikke 100 % på det. Jeg spiser rå mat i tillegg til et vegetarisk kosthold + fisk.

Men, nå skal det sies at selv om at jeg hovedsakelig lever slik. Så er jeg ikke helt fanatisk heller. Jeg velger å legge vekt på hvordan jeg hovedsakelig spiser, og ikke hva jeg spiser en gang i blant. Hvis jeg går ut og spiser middag, og har lyst på et kakestykke eller en is til dessert, så spiser jeg det. Og når min søte tante disker opp med fem forskjellig kaker når jeg kommer på besøk, så tar jeg meg et stykke. Men også fordi jeg har lyst på det, ikke fordi at jeg føler meg forpliktet.

Jeg sier også ofte nei til kaker. Og jeg har ingen som helst dårlig samvittighet for det. Ofte når jeg ikke orker å ta en diskusjon om kostholdet mitt, sier jeg bare at jeg får vondt i magen av det jeg blir tilbydd. Og da er folk veldig forståelsesfulle. Hvis folk er interessert, så utdyper jeg hvorfor jeg spiser slikt.

Mange av dem jeg har fortalt om kostholdet mitt til, er interessert i å prøve det selv. Og jeg synes det er fint og kan påvirke folk til en sunnere livsstil. Det er jeg helt sikker på at du og kan gjøre! En av de morsomme tingene jeg har opplevd etter at jeg begynte å blogge, er  at jeg har fått mange telefonsamtaler og mail fra nysgjerrige venner og bekjente som vil høre mer om mitt kosthold. Dem fleste vil faktisk leve sunnere, dem bare vet ikke hvordan.

Men når det kommer til invitasjoner, så har jeg et godt råd ja, som jeg ofte følger selv. Og det er å lage mat/bake selv å ta med når du blir invitert. Folk synes det er veldig hyggelig å få en rett til eller en til kake å smake på. Det er i alle fall min erfaring med det. Og jeg blir ofte spurt om oppskrift på det jeg har medbrakt.

Lag en rå kake, glutenfri muffins/rundstykker, laktosefri iskrem, fruktsalat etc. Det er mye å velge mellom. Jeg har stort sett alltid noe godt i fryseren, så hvis jeg blir invitert på besøk eller får besøk, så har jeg noe klart.

Man skal uansett ikke føle seg forpliktet til å spise noe man ikke ønsker å spise. Og man bør heller ikke gå rundt å føle seg frarøvet noe man ønsker å spise. Derfor er det best å finne en fin balansegang. Og jeg personlig synes det viktigste er hva man gjør daglig, og ikke en gang i blant.

Håper du finner ut det som fungerer best for deg! 🙂

You Might Also Like

Forrige innlegg
Neste innlegg

10 Comment

 1. Reply
  Malin
  25. juni 2011 at 18:18

  Tusen takk Hege for ett flott svar. Jeg er sååå enig med deg, og spiser sunnt i hverdagen, men har etterhvert begynnt å kjenne ubehaget med mye sukker etter at jeg startet på superfood. Når jeg er i selskap eller på besøk så har jeg ofte lyst på og noen ganger ikke. Så det var veldig bra å høre hvilke erfaringer du har! Tusen takk. Du er en inspirasjon:D

  Klem Malin 😀

  1. Reply
   Hege
   26. juni 2011 at 16:06

   Det er akkurat det som er. Det er at man ofte ikke merker hvor dårlig man reagerer på enkelte matvarer, før man kutter det ut ei stund. Og så prøver å spise det igjen. Jeg blir dårlig av mye sukker og hvetemel, så derfor blir det bare en sjelden gang, i små doser.

   Bare hyggelig, og takk for det! klem tilbake 🙂

 2. Reply
  Tone - Hjertemat
  25. juni 2011 at 18:29

  Bra svar, og jeg er helt enig 🙂 Spesielt i begynnelsen er det viktig å tilføre supermat og ikke utelukke alt annet, ellers kan det fort blir for overveldende og man kan for få oppskrifter og vet rett og slett ikke hva man kan spise. Jeg tok det gradvis, og sånn det er nå spiser jeg litt potetgull og noe usunt en gang i bland. Før var det hver dag, men nå er det vel ikke en gang i uka engang 😉 Helsa bygger man opp på det man gjør i hverdagen, ikke til fest 🙂

  1. Reply
   Hege
   26. juni 2011 at 16:08

   Helt klart! 🙂 ja, jeg anbefaler ikke å snu kostholdet over natta.Det bør skje gradvis, det tar tid å tilegne seg kunnskap, og endre livsstil på så måte. Og da finner man også ut hva som fungere best for seg selv 🙂

 3. Reply
  Stine
  25. juni 2011 at 21:32

  Heisann! Super blogg du har:)
  Jeg har slitt noen år med mye luft i magen som fører til smerter og løs avføring. Har begynt og lese om supermat og begynner og bli veldig interresert. veldig interresant og lærerikt:) Jeg lurere litt på hvordan du får råd til bare supermat? det er veldig dyrt. Og hvordan man tilretter seg i hverdagen. Jeg merker også det er litt vanskelig når jeg blir invitert på middag . Og hjemme med mannen min han er ikke interresert i denne maten i det hele tatt og synes det er bare tull. Jeg håper maten vil få kroppen min i balanse.

  1. Reply
   Hege
   26. juni 2011 at 16:15

   Hei Stine, takk for det 🙂
   Jeg kjøper det meste av supermaten min fra utenlandske nettbutikker. Hadde jeg handlet alt her i norge, hadde jeg ruinert meg! Jeg bruker iherb og gojiking for det meste.
   Hvis du sliter med slike mageproblemer, så kan det nok være at du reagerer på noe du spiser i dag, høy sannsynlighet for det. Jeg ville prøvd å kuttet ut melk først fremst. Så sukker og hvetemel. Jeg vet om folk som har fått et helt nytt liv etter at dem kuttet ut disse tre råvarene fra kostholdet sitt.

   Kjæresten min har også lite interesse for slikt kosthold. Han spiser det jeg lager av mat, men det stopper stort sett der. Han lager aldri rå mat eller supermat selv. Men det hindrer ikke meg å spise slik som jeg gjør. Tror du må bare overse hva han mener og synes, og gjør det som du ønsker 🙂

 4. Reply
  lovelyliller.com
  26. juni 2011 at 15:03

  har man lyst har man lov!! 😀

  1. Reply
   Hege
   26. juni 2011 at 16:16

   Hehe 🙂

 5. Reply
  Stine
  26. juni 2011 at 19:05

  Tusen takk råd!!:)
  Jeg har nylig kuttet ut melk. Før var jeg totalt avhengig av det. det var en vane for meg og drikke melk til frokost og kvelds. Nå har jeg gått over til rismelk og det fungerer greit nok. Jeg har kuttet ut omtrent alt som inneholder melk. Jeg har vurdert om jeg skal kutte ut brød også. Dette er også en vane for meg og sikkert mange andre og spise brød både frokost lunj og kveldsmat. Er ikke så glad i havregryn igrunn men kan kansje bli vandt med det om jeg begynner med det? Hva spiser du til frokost?

  1. Reply
   Hege
   28. juni 2011 at 15:50

   Jeg vil anbefale deg å kutte ut butikkbrød i alle fall. Det er særdeles få av dem som faktisk er sunne. Lag selv, det er veldig enkelt 🙂 jeg spiser alt i fra granola, havregryn, hjemmelaget knekkebrød, smoothie og salat 🙂
   http://hegeslivsstil.com/?s=knekkebr%C3%B8d

Legg igjen en kommentar

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.