Livsstilsendring, Personlig liv, Rå mat, Supermat/superfood

Tid for detox – rensing av kroppen

Da er vi kommet ut i januar. Og for min del er det tid for rensing av kroppen. Denne rensen som jeg gjennomgår, kan du fint gjøre et par ganger i året. Den er mild og skånsom mot kroppen, men også veldig effektiv. Du får renset kroppen for opphopede slagstoffer og du vil komme til å føle deg mer opplagt og lett i kroppen etterpå.

Jeg kommer til å gjøre dette ganske enkelt. Spise frukt og grønnsaker i sin opprinnelige form. Nøtter og frø. Lage måltider av rå mat. Med andre ord så kommer jeg ikke til å spise noen form for behandla eller varmebehandla mat. Spise supermat, og drikke smoothies og juice. Drikke grønn og hvit te, samt drikke rikelig med vann.

En av dem største prosessene kroppen vår gjør, er å bearbeide mat. Så denne rensingen går ut på å gjøre det lettest mulig for kroppen å kvitte seg med opphopede giftstoffer.

Fordeler med detox:

Avgiftning:
Du vil hjelpe kroppen din med å kvitte seg med giftstoffer, ved å spise rå mat. Når du spiser usunn, fet og bearbeidet mat, kjemikalier og giftstoffer, vil det påvirke kroppen din i negativ retning. Og bli kvitt giftstoffene vil øke din helse på mange positive måter.

Vektnedgang:
Når du kvitter deg med opphopede slagstoffer og giftstoffer. Kutter ut sukker, fett og annen usunn mat, vil også kroppsvekta di reduseres. Rå mat er naturlig lav på fett og kalorier, det vil også helt klart bidra til mindre fettlagring.

Velfungerende fordøyelse:
Rå mat er rik på enzymer og fiber som bidrar til en mye bedre fordøyelse. Du spiser mat som kroppen bruker minimalt med energi på å fordøye, med andre ord færre mageproblemer og hyppigere toalettbesøk.

Mindre søthunger:
Hvis du er vant med å spise mye sukker, fett og salt. Vil en slik rå mat diett, endre smakssansene dine. Og det vil minske søthungeren din. Nettopp fordi du spiser næringsrik og sunn mat som vil dekke dine næringsmessige behov.

Bedre søvn:
Søvn er en av de mest vitale ting kroppen din trenger for å fungere på et optimalt nivå. Når du spiser mat som øker giftstoffene i kroppen din, vil kroppen jobbe med å kvitte seg med disse under søvn. Det er under søvn at kroppen restituerer. Spiser du mat som gjør stikk motsatt, vil søvnen din bli mer avslappet. Og jo dypere du sover, jo bedre restituerer du kroppen din. Med andre ord, du vil våkne opp mer uthvilt og bedre utrustet for dagen.

(Les mer om rå mat her.)

Dette er noen av fordelene ved en slik detox. I tillegg vil det gi deg en mestringsfølelse og fylle deg med selvtillit!

Supermat er rensende i seg selv. Hva jeg kommer til å bruke av supermat:

Og hva jeg hovedsakelig kommer til og inkluderer av rå mat: gulrøtter, selleri, spinat, avokado, rødløk, paprika grønnkål, tomat, agurk, urter, pastinakk, rødbete, alfaspirer, ingefær, linfrø, gresskarkjerner, solsikkekjerner, blåbær, bjørnebær, jordbær, ananas, banan, epler, appelsin, sitron og forskjellig type salater.

Jeg blir å starte neste mandag. Men jeg legger ut litt info om denne uka nå fordi forberedelse er viktig. En må handle inn forskjellig ting, og mentalt innstille seg på dette. Og jeg ønsker jo helt klart at dere blir med meg! 🙂

Dag 1: her faster jeg i 24 timer. Det vil si at jeg spiser kveldsmat kl 18 på søndags kveld. Og drikker bare vann fram til mandags kveld kl 18. Dette har kroppen utrolig godt av. Og du dør ikke av 24 timer uten mat – tvert i mot.

Det er flere årsaker til at jeg begynner med 24-timers faste. For det første vil kroppen gjenopprette sin naturlige sult. Når du er sulten spiser du nesten hva som helst, og det meste smaker godt. Til og med en enkel, grønn salat. Det vil få deg i riktig fokus. Og du vil føle deg lett i kroppen allerede når du begynner, og det er en bra start!

Dag 2 til dag 7, kommer jeg til å gjøre ganske lik. Lage forskjellig typer smoothie, frispresset juice. Opphakkede grønnsaker med dipp. Fruktsalater. Lunsj og middag av rå mat. (jeg legger ut oppskrifter etterhvert, og du finner også flere oppskrifter allerde på bloggen min)

Jeg kommer til å trene som vanlig. Jeg vil også trene yoga daglig, og gjøre øvelser som som er bra for fordøyelsen. Jeg vil også legge ut disse etterhvert.

Tar dere utfordringa? Hvis det er noe dere lurer på, så gjerne spør 🙂

You Might Also Like

Forrige innlegg
Neste innlegg

8 Comment

 1. Reply
  Louise
  16. januar 2011 at 17:14

  Det høres spennende ut =) Og fristende. Elsker frukt og grønt. Smoothie er det beste jeg vet. Men jeg tror ikke jeg vil klare og være 100%fokusert på skolen på bare det, eller hva tror du? Med mye trening og masse skole og lesing? Blir ikke det veldig tøft :)?

  1. Reply
   marie
   16. januar 2011 at 17:51

   Det samme tenker jeg:-/ Trening og skole hver dag tar på, og med litt jobbing på toppen av det hele kan det bli en stor utfordring…Men ser ikke bort i fra at det en skal innta i denne detoxperioden er mat som gir energi (grønt+nøtter). Er bare å spise nok ila dagen, og riktig. Og mentalt sett forberede seg, se for seg hvordan en skal gjennomføre dagene og mest og viktigst av alt (for min egen del) overbevise meg selv om at jeg faktisk ikke -er- sulten når jeg -tror- jeg er det..

 2. Reply
  marie
  16. januar 2011 at 17:24

  Heisann Hege. Jeg er selvfølgelig med på utfordringen. Meeen er svært usikker på hvordan jeg skal klare de første 24 timene med bare vann mtp min aktive hverdag….Er også livredd for at forbrenningen skal reduseres..I tillegg er jeg også redd for at jeg må redusere på treningsprogrammet mitt da jeg tror ikke jeg vil ha nytte av det mtp mat som restitusjon og lignende. (Pr uke trener jeg kardio 1-1,5t pr dag, + 40 min styrke x 3 dager i uken + pilates og yoga hver dag…). Ellers er jeg rimelig sittestillende på lesesalen ila dagen, med unntak av gåing til og fra skolen, totalt ca. 40-50 min…

  Derfor syns jeg det er bra at du «varsler» om dette en uke på forhånd slik at det er mulig å forberede seg på en litt annerledes uke. Mye av maten du listet opp inngår i mitt vanlige kosthold så tror ikke det blir så veldig vanskelig å finne på noe. Kommer sikkert til å savne kjøtt, egg, skyr/kesam – men 1 uke av 52 i året går vel det greit. Jeg har troen på at dersom jeg planlegger det meste til punkt og prikke vil jeg klare å gjennomføre – hvis ikke blir det svært vanskelig.

  Lurer på hvilke av de superfoodsene du mener er «must», hvis man ikke får tak i alt.
  Og så lurer jeg på om du har forslag til hva en kan spise feks etter en hard styrkeøkt når kroppen trenger verdifull næring for å restituere seg på best mulig måte…Smoothies med hempprotein, er det «lov»?

  Ha en fin søndag videre:-)

 3. Reply
  lovelyliller: trening ,mat og morro.
  16. januar 2011 at 18:41

  kjempefint innlegg. jeg skulle gjerne hevet meg på bølgen,men jeg etror ikke jeg har viljen som skal til 😀 lykke til!!

 4. Reply
  Veronica O.
  16. januar 2011 at 22:34

  Jeg har en krevende jobb der det er vktig at konsentrasjonen er 100%, så spørs om dette er noe for meg. Blir spennende å følge detox-perioden din videre, for tips og erfaringer.

 5. Reply
  Trond
  2. januar 2012 at 23:18

  Takk for tipset. Dette skal jeg gjennomføre.

 6. Reply
  Rita
  8. august 2012 at 20:14

  Høres spennende ut. For en del år tilbake fastet jeg i 5 dager 2 ganger i året. Jeg tror dette er bedre, og jeg vil gjøre det.

 7. Reply
  Christine
  21. januar 2014 at 14:35

  Dette er fantastisk bra.
  Jeg lever så optimalt som mulig, men jeg blir med på utfordringen og blir enda bedre. Jeg vil gjerne komme med tips til dere som har skrevet kommentarer om skolelesing og krevende jobber. Det har også jeg (VELDIG) og Supermat GJØR at hodet er tipptoppklart, energien i kroppen er ekte og ikke fra kaffe og sukker, du fungerer optimalt med riktig mat og nok riktig drikke. Ingen grunn til å ikke bli med hvis du har lyst. :o)
  Yoga hver morgen og ellers et aktivt liv med to små, samt jogging 3-4 dager i uka er mine aktiviteter hver uke.
  Dette takler dere så bra, Kom igjen!!!!
  -Smil fra Christine

Legg igjen en kommentar

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.