Trening

Svimmelhet under trening

Jeg leste blogg innlegget ditt; Gåturer – den enkleste måten å komme i form! Og det virker som du kan en del om dette, jeg har problem med at jeg blir helt tappet for energi og krefter når jeg går turer/ jogger. Plutselig blir jeg helt slapp og orker ikke gå mer også blir jeg svimmel. Vet du hva dette kan komme av? Det er ikke noe kjekt å ha det sånn, jeg liker veldig godt å gå tur, men når jeg blir så dårlig av det så blir det til at jeg ikke vil. Jeg har tatt dette opp med legen min, men fikk ikke noe skikkelig svar (han er ikke noe bra lege og bryr seg virkelig ikke) Håper du kan hjelpe! Koda.

Hei Koda,

Dette er egentlig vanskelig for meg å svare eksakt på, da det kan være flere årsaker til denne slappheten/svimmelheten du opplever.

Det kan være den totale belastningen i hverdagen din som er årsaken. Men at selve symptomene blir mer synlig for deg, når du er aktiv. Gåturer i seg selv, er jo ikke veldig belastende, det regnes faktisk som restitusjonstrening. Så jeg mistenker at det kan være noe mer enn bare gåturen i seg selv, uten å si det for sikkert.

Skulle det ha noe med selve treningen å gjøre, for eksempel hvis du går i høyt tempo (power walk/ jogger). Kan det være matinntaket, nærmere sagt tidspunktet for når du spiser, hvor mye du spiser og hvordan mat du spiser. Spiser du mye, og for tett opp mot treningen din, kan blodsukkersvigningene gi en følelse av utmatthet. Samme gjelder andre veien, spiser du for lite/på tom mage, kan du oppleve blodsukkerfall, som også gir en følelse av utmattelse.

Det beste da er å spise et lett måltid rundt 1 ½ – 2 timer før du skal ut på tur. La det bestå av både proteiner, fett og (trege) karbohydrater. Ha gjerne med deg en matbar og en flaske vann når du skal ut å gå. Skulle du oppleve å bli svimmel, ta deg en bit av den og drikk vann. Er det blodsukkerfall, skal det i så fall hjelpe med litt næring.

Ellers er jo selvsagt hvile og søvn, en viktig faktor når det kommer til overskudd. Har du manko på det, er det stor sannsynlighet for at du har mindre energi til trening.

Stress, jernmangel, stoffskifteproblemer, blodtrykk, muskelskpenninger etc. kan også være medvirkende faktorer til slapphet, svimmelhet og kvalme.

Det er leit å høre at du opplever at legen din ikke tar deg seriøst. Men du kan uansett be om å få tatt en blodprøve for å utelukke jernmangel, vitaminmangel (B12 spesielt), og sjekke stoffskiftet.

Ellers kan jeg anbefale deg å ta kontakt med en akupunktør. Det har jeg selv hatt veldig fin erfaring med (spesielt når jeg ikke har fått den hjelpen jeg har søkt hos legen). Jeg kommer forresten til å skrive en del om det fremover.

God bedring, og lykke til! 🙂


You Might Also Like

Forrige innlegg
Neste innlegg

7 Comment

 1. Reply
  Ragnhild
  27. mars 2012 at 18:33

  Fint svar Hege!
  Jeg har alltid løpt og gått mye. På grunn av litt vonde knæer har jeg bare løpt et par ganger i uken den siste tiden, og heller gått lange turer, 90 min-2 timer, hver dager. Men i det siste har bena mine føltes tunge, som jeg synes er veldig rart siden jeg har masse energi resten av dagen og ikke vondt i hodet el.l. Tenker derfor det er på tide å ta meg en tur til legen og sjekke jern og B12 igjen. Ingen vits i å gå tom for det 😉

  1. Reply
   Hege
   29. mars 2012 at 18:55

   Sikkert ikke så dumt det nei! 🙂

 2. Reply
  Monika
  27. mars 2012 at 21:22

  Jeg studerer fysioterapi og vet at svimmelhet kan være symtom på veldig mye. Det kan komme av fenomener rundt deg, har hatt pasienter som blir svimle av å ferdes ved sterkt trafikkerte veier, men det er også viktig som Hege sier med totalbelstningen og skape harmoni i koppen. Hvis hverdagen preges mye disse symptomene anabefalere jeg å ta kontakt med Anne-Lise Tamber ved høgskolen i Oslo som er norges fremste på dette felte er fysioterapeut med doktorgrad på feltet.

 3. Reply
  Koda
  28. mars 2012 at 11:44

  Tusen takk for et kjempe fint innlegg! =)

  Jeg skal ta med meg drikke og litt mat, så får vi se om det kan hjelpe. Jeg får og ta meg en tur til legen og sjekke om jeg mangler noe.

  Tusen takk igjen! Jeg setter kjempe stor pris på svaret jeg fikk!

  Håper du får en kjempe fin dag! =)

  1. Reply
   Hege
   29. mars 2012 at 18:56

   Bare hyggelig Koda, håper du snart er på bedringens vei! 🙂

 4. Reply
  Annika
  29. mars 2012 at 16:51

  Dette kjenner jeg igjen som stress. Slik har jeg det når jeg er stressa hvertfall. Jeg må flere ganger i løpet av dagen fokusere på å trekke pusten dypt og rolig. Når jeg stresser puster jeg ikke skikkelig. Før gikk det så langt at jeg ikke klarte stå oppreist, og alt snurret rundt. Nå er jeg flinkere til å huske på å ta pustepauser

  1. Reply
   Hege
   29. mars 2012 at 19:02

   Det er bra du er blitt mer oppmerksom på det. Ordentlig pusting bidrar både til bedre oksygenopptak og bedre utskillelse av avfallsstoffer 🙂

Legg igjen en kommentar

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.