Rå kaker/desserter m.m., Rå mat, Supermat/superfood

Raw food/supermat (spørrerunde)

Jeg har fått en del spørsmål i det siste, og siden det ofte er mange som lurer på det samme, tar vi det her i plenum. 🙂

Hei Hege, lurer på om du kan blogge litt om supermat for nybegynnere? Jeg har brukt chlorella, spirulina og hvetegress, men uten om dette synes jeg det er vanskelig å vite hvor man skal begynne. Hadde vært supert hvis du kan skrive litt om dette og mengder. Hvor mye trenger man egentlig, er f.eks. hempprotein for alle? En jungel av mat og jeg litt forvirret, hehe.Hilsen Tine.

Hei Tine, når jeg begynte med supermat, så øste jeg på med det ene etter det andre! Jeg hadde lyst til å prøve alt, jeg levde nærmest bare på supermat. Og jeg ”slukte” all reklamen om produktene. Jeg er blitt litt mer skeptisk i dag. Og jeg følte egentlig at kroppen min ble litt mettet. Det er fort å miste litt fokuset når en begynner med denne livsstilen. Derfor vil jeg minne deg på om at fokuset i første rekke bør være på sunn mat. Så kan du supplere med supermat. Dette er min mening, på bakgrunn av min erfaring. Og når du snakker om supermat her, så regner jeg med det er produkter du kjøper i helsekost du mener? Jeg bruker spirulina, byggress og ”best of greens”, daglig (enten eller, jeg bytter litt på dem). Jeg anbefaler at du starter med 1 teskje, og øker til 2-3. Her må du nesten føle deg litt frem til hvordan kroppen din reagerer, vi er forskjellige. Jeg kan lett ligge på 3 ts spirulina per dag, mens jeg har hørt om noen som opplever at de får vondt i magen av mer enn 1 ts.

Jeg bruker en del supermat når jeg lager raw kaker/godis/drikker/smoothies etc; Raw kakao, hempfrø, chiafrø, maca og gojibær. Og jeg er veldig glad i disse 2 produktene: blåbærkonsentrat og tart cherry.

Hempprotein bruker jeg daglig (1-2 ganger om dagen, ca 2-3 ss). Det er mitt proteintilskudd nr 1. Det er laktosefritt, sukkerfritt, det er vegansk og allergivennlig. Og det er av beste kvalitet! Jeg tør å påstå at det er det beste proteinet. Hempprotein inneholder hele spekteret av naturlig organisk protein, med alle de 20 aminosyrene som kroppen bruker, inkludert de åtte aminosyrene vi trenger. Hemp er også fri for oligosakkarider, en komponent som ofte forårsaker luft i magen og irritert tarm. Anbefaler deg å prøve det 🙂

Hei Hege, du lager så mange gode raw kaker! Men hvilken er din absolutt favoritt? Jeg har lyst til å prøve meg på en, er det vanskelig? Jeg digger bloggen din! Hilsen Malin.

Hei Malin, raw kaker er enkelt å lage. De trenger ikke heves eller stekes. Men nøttene du bruker bør bløtlegges. Jeg anbefaler deg å gå til innkjøp av en god kjøkkenmaskin (hvis du ikke har det). Et must å ha på kjøkkenet. Det er vanskelig å velge bare en. Men hvis jeg må, så blir det min egenkomponerte ”raw carobkake” oppskriften finner du her. Aldeles nydelig! Og den har falt i smak hos mange av mine gjester! 🙂

Hei Hege, jeg er fast leser av bloggen din! Du er en stor inspirasjon! Kan du legge ved antall kalorier og energifordeling på oppskriftene dine? Jeg vet ikke hvordan jeg gjør det. Hilsen Rita.

Hei Rita, svaret er dessverre nei. Jeg har sluttet å telle kalorier for lenge siden. Jeg synes et slikt overdrevent fokus på mat er veldig usunt, og jeg ønsker ikke og ”smitte” det over på mine lesere. Det er ikke den beste måten å gå ned i vekt på. Lær deg heller å velge mat av bra kvalitet, spis ren mat. Da mener jeg mat du kan spise som den er. Ikke blandingsprodukter/ferdigprodukter. Og lag maten din selv. Fokuset bør være på næringsinnholdet ikke kaloriinnholdet. Og så klart; en aktiv livsstil! 🙂

Hei Hege! Jeg er ivrig bloggleser, skjønner ikke at jeg ikke har funnet frem til bloggen din før:) Fra nå av er jeg hvertfall fast leser! Jeg er kjempe nysgjerrig på dette med supermat! Masse spennende oppskrifter på bloggen din! Anbefaler du å kjøpe boken supermat? Er supermat og rawfood det samme? Er det «vanskelig» å sette seg inn i? Er det dyrt å ha en sånn livsstil? Håper du kan svare meg:) Hilsen Ida Marie.

Hei Ida Marie, ”Supermatboka” er fin den ja, den kan absolutt anbefales, mange fine oppskrifter! Men jeg liker ”Beauty food boka” bedre. Fordi den er mer allsidig. Den fokuserer både på kosthold, livsstil, trening, indre arbeid og livsglede. Jeg er veldig glad i den, den står alltid fremme på kjøkkenbenken min, og jeg leser støtt og stadig i den. Den vil gi deg mange fine tips til hvordan du kan begynne med en slik livsstil. Jeg kan også anbefale boken ”Raw food på norsk”. Veldig enkle og gode oppskrifter. Med ingredienser som er lett tilgjengelig her i butikkene.

Supermat er økologisk mat/kosttilskudd med svært høyt innehold av næringsstoffer. Raw food er mat som ikke er varmebehandlet over 42 grader. Og som også hovedsaklig er økologisk. Noe raw mat kan betegnes som supermat. F.eks. Blåbær, tranebær, epler, spinat, brokkoli, avokado, spirer, valnøtter, bønner etc.

Om det er dyrt? Tja, både og.. økologisk mat er en god del dyrere ja. Men det er jo mye jeg ikke spiser, som jeg sparer penger på (kjøtt og fisk for eksempel). Jeg bruker heller linser, bønner, nøtter etc. Og jeg handler veldig mye av maten min på iherb. Så der sparer jeg også veldig mye penger.

Hei Hege, hvilken trening er best for fettforbrenning? Håper du kan svare meg, trenger å gå ned ”noen” kilo. På forhånd takk. Hilsen Geir.

Hei Geir. Da anbefaler jeg intervalltrening (4 x 4 min). Det er det som har fungert best for min del. Slik trening kan utføres på mange måter; løping, sykling, skigåing, roing etc. Du kan lese mer om det her.

Hei Hege, hvor finner du inspirasjon til maten/kakene du lager?  Har du spist raw food lenge? Takk for bloggen din! Hilsen Tora.

Hei Tora, det finner jeg litt overalt. Oppskriftbøker, blogger, internett generelt, programmer jeg ser på TV etc. Jeg finner ofte en oppskrift jeg synes ser veldig god ut (ofte med hvetemel, sukker, melk etc), så lager jeg heller min egen sunnere variant. Slike utfordringer synes jeg er morsomt. Og det er en påminnelse til meg selv om at jeg egentlig ikke trenger å ofre noen form for mat når jeg lever slik jeg gjør, jeg finner bare andre sunnere alternativer. Og som oftest smaker de mye bedre også! Jeg har spist raw food i ca. 4 år. Takk for at du leser bloggen min!

Tusen takk for spørmål og veldig hyggelig tilbakmelding! Håper dere fikk noen gode råd her! 🙂

Legger ved en veldig god oppskrift til slutt;

Raw aprikoskuler:
En håndfull aprikos, bløtlagt
4 dadler, bløtlagt
En håndfull mandler, bløtlagt
En håndfull cashewnøtter, bløtlagt
1 ts kanel
1 ts kardemomme
2ss kokosolje, smeltet i varmebad
Kokosmasse

Kjør alt i kjøkkenmaskin til du har en deiget masse. Del opp deigen i små kuler og rull de i kokos.

You Might Also Like

Forrige innlegg
Neste innlegg

22 Comment

 1. Reply
  Jenny
  5. september 2012 at 07:41

  Tusen takk for at du deler slike fine innlegg! 🙂

  1. Reply
   Hege
   5. september 2012 at 20:32

   Med glede 🙂

 2. Reply
  Ragnhild
  5. september 2012 at 09:53

  Kjempefint innlegg Hege, mange spennende svar! Og jeg er enig med deg- fokuset før være sunn mat. Det er så lett å bli opphengte, det vet jeg av erfaing, hehe :PJeg prøver å fokusere på å høre på kroppen og ikke sette raw food høyere enn varm mat (sunn selvsagt, her prater jeg om bønner, hele korn osv..), men ha en god balanse. Synes det er kjempevanskelig, og ser på det som en prosess som sikkert kommer til å vare livet ut!
  Jeg synes det virker som du har et positivt forhold til mat, og synes du er et godt forbilde. Flott at du ikke skriver opp kalorier! Det er jeg ikke fan av i det hele tatt, sluttet å telle for 5-6 år siden selv.

  1. Reply
   Hege
   5. september 2012 at 20:46

   Det viktigste er å lytte til kroppen ja, og finne ut hva den og du trives best med. Det er en livslang prosess, vi må prøve og feile litt, vi og våre behov endrer seg. Men det er med på å lære kroppen sin å kjenne og finne en fin balanse. Det skal ikke være et kappløp til målet, det er en investering i egen helse. Den beste investeringen en noen gang vil gjøre! 🙂

 3. Reply
  Guro
  5. september 2012 at 16:02

  Kjempefint innlegg Hege! Du er et forbilde for mange. Den sunne,fornuftige livsstiilen din og holdningene dine er veldig smittsom! Jeg er glad for at du ikke legger ut kcal på oppskriftene dine 🙂

  1. Reply
   Hege
   5. september 2012 at 20:53

   Tusen takk Guro, jeg er glad jeg kan være med på å spre slike holdninger! 🙂

 4. Reply
  Tina :)
  5. september 2012 at 19:13

  Hei =)
  Kjempefint at du deler slike innlegg, og at du er med på å fremme et sunt matbilde – uten kaloritelling og halv/helfabrikata.

  Utrolig gøy å lese om hvordan man skal gå frem av en erfaren person – spesielt for oss som er litt nye på feltet 🙂

  Ønsker deg en flott uke!

  1. Reply
   Hege
   5. september 2012 at 20:59

   Jeg mener det kan gjøres på en mye bedre måte ja, og jeg er glad jeg ikke er den eneste! mat skal gi god helse, mer energi og spre glede! Ønsker deg også en finfin uke Tina! 🙂

 5. Reply
  Frøken BitterSøt
  5. september 2012 at 20:13

  OoooooOOo, de aprikoskulene så HIMMELSKE ut! 😀

  1. Reply
   Hege
   5. september 2012 at 21:00

   De er skikkelig YUMMI ja! 😀

 6. Reply
  Betina
  6. september 2012 at 20:41

  Enig jeg og fint innleg. Har laget aprikoskuler nå, deilige 🙂

  1. Reply
   Hege
   7. september 2012 at 17:49

   Så bra de falt i smak! 🙂

 7. Reply
  Silje M
  8. september 2012 at 16:31

  Heihei!:)

  E det lovt til å kopiere noen av oppskriftene dine(dem man vil prøve å lage)?

  1. Reply
   Hege
   8. september 2012 at 16:43

   Hei Silje M, det er helt i orden ja. Men hvis du bruker de på blogger etc, så ønsker jeg at du informerer om at du har lånt dem av meg. Blir veldig glad for å høre om de falt i smak 🙂

 8. Reply
  Silje M
  8. september 2012 at 16:47

  Har ikke blogg. Takk for at æ får lovt til å kopiere dem.

  Vet du koffer det ikke går? Prøve å gjøre sånn som man bruke når man kopierer. Men det går ikke!

  1. Reply
   Hege
   8. september 2012 at 16:52

   Det er fordi jeg har lagt inn kopieringssperre av materialet mitt. Men jeg kan deaktivere den en liten stund. Det skal gå nå 🙂

 9. Reply
  Tine
  9. september 2012 at 11:59

  Tusen takk for gode svar Hege:)
  Synes det er så bra at du fokuserer på at helse er mer enn bare trening og mat.
  Du er en utrolig inspirasjon, det er så herlig å lese bloggen din:)

  1. Reply
   Hege
   9. september 2012 at 22:19

   Tusen takk selv Tine, for kjempehyggelig tilbakemelding. Setter stor pris på det! 🙂

 10. Reply
  Ida Marie
  10. september 2012 at 19:57

  Så fint med ett spnt innlegg! 🙂 Du sier du har spist raw food i 4 år, har du gått mye ned i vekt siden du startet? Hvordan og hvor mye trener du? Hva vil du si du er mest fornøyd med med omleggingen? 🙂

  1. Reply
   Hege
   14. september 2012 at 20:56

   Jeg gikk ned ca 6-7 kilo når jeg begynte, i løpet av de første månedene. Og siden da har jeg egentlig vært ganske stabil i vekta. Jeg er allsidig i treningen. Jeg må ha det morsomt når jeg trener! så det varier mellom vekttrening, spinning, zumba, yoga, pilates og siden jeg har hund blir det en del powerwalk/jogging ute. Det jeg er mest fornøyd med er at jeg har funnet det som fungere best for meg. Jeg føler meg bedre, er mye lettere i kroppen, bedre humør, mer overskudd, bedre fordøyelse(!). At jeg selv har blitt veldig kostholdsbevisst og tilegnet meg mye kunnskap om diverse kosthold. Og ja, at vekta er stabil. Jeg legger ikke på meg fett slik jeg gjorde før 🙂

 11. Reply
  Silje
  18. september 2012 at 09:44

  Synes det er så rart med Spirulina; på noen bokser står det 1-3ts og på andre står det 1ss =/ Har du vært borti dette?

  Supert det du skriver om kaloritelling! Jeg synes det litt trist når folk går gjennom hele livet å teller kalorier. Kalorier er jo bare et tall og sier ikke noe om matens egentlige verdi. JA til ren og sunn mat!!:D Liker at du ikke skriver kalloriinnhold på oppskfritene dine, det bidrar til et sunt fokus 🙂

  1. Reply
   Hege
   23. september 2012 at 15:55

   Hei Silje, ja jeg har sett det jeg og (fra samme produsent), snodig.. Men jeg tar nå etter behov 🙂
   Ja, det må være slitsomt, vi kan være glad vi slipper det! 🙂

Legg igjen en kommentar

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.