Livsstilsendring, Middagstips, Rå mat

Råforing av hund – det beste for hunden din!

Hva tror du er hundens naturlig føde? Tørrfor? Neppe. Fra naturen side er hunden en jeger. Den spiser først og fremst mat bestående av andre dyr, altså rå animalsk føde og noe plantebasert føde.

Vi har endret noe på hundens utseende og enkelte egenskaper. Men vi har ikke forandret på dens evne til å fordøye mat.
Fordøyelsen er den samme, tennene er like og instinkter og vaner rundt mat og spising er som før, den gang hunden skaffet seg sin egen mat. Altså rå mat; Rått kjøtt, innmat, bein, rå grønnsaker, bær osv.

Jeg har hørt flere som har blitt rådet av veterinæren om å fore med tørrfor. Og det har jeg og blitt. Men husk dette;
De baserer en stor andel av sin inntekt på salg av tørrfor. Og de har lite kunnskap om foring generelt. Det gjelder kanskje ikke alle, men en stor andel. Sist jeg var til veterinær og sa at jeg ga hunden min råfor, måpte han nesten. Rå fisk? Rått kjøtt? «Ja», svarte jeg. «Hva mener du da, at jeg skal koke/steke det?». Svaret var ja. Jeg måtte nesten le litt inni meg av hans manglende kunnskap om ernæring. Men dette er jo en kjentsak for både leger og veterinærer. Ingen av delene har ernæring som en del av studie. Jeg har hatt samme opplevelse til legen min når vi har diskutert kosthold. Jeg må sitte å vente mens han googler kalsiumkilder.. Vel, nok om det.

Og husk også at i tørrfor er det en skremmende lite andel kjøtt, de er flinke til å beskrive på innholdsfortegnelsen slik at det skal se ut som det er mer enn det er. Men her er det mange som blir lurt. kjøtt er dyrt, og derfor bruker produsentene mye  plantebasert fyllstoff som korn, ris og soya. I tillegg er tørrfôr varmebehandlet, noe som skader, eller til og med ødelegger viktige næringsstoffer. Råvarene som brukes er avfall fra produksjon av menneskemat, eller råvarer som ikke er godkjent til menneskekonsumsjon.

Holdbarhet er også et stort problem for produsentene av tørrfor. Fett harskner lett og ved langvarig harskning ødelegges essensielle proteiner, biotin og fettsyrer. Dermed brukes forskjellige tilsetningsstoffer for å få foret til å holde seg (unaturlig) lenge.

Jeg kunne ha skrevet mye tørrfor. Men jeg avrunder her med å avlive en siste myte; At tørrfor er bra for tennene. Nei, det er stikk motsatt. Tørrfor setter seg fast i tennene. Noen hunder svelger kulene hele, de sveller i magen og produksjon av magesyre øker.

Det er hevet over tvil at et godt kosthold kan forebygge mange sykdommer. Det gjelder selvsagt også for hunden din.

HER kan du lese en bra artikkel om fordelene ved råforing og om forslag til diett. Jeg kan også anbefale boken «Naturmedisin for din hund» av Lise Hatledal og Tonje Stigar. Du finner den her. Er du på facebook, så anbefaler jeg deg å ta en titt på denne videoen.

Så hva kan du fore hunden din med da?

Rått kjøtt, rå fisk, innmat, rått bein, rått egg, havregryn, gulrøtter, epler, banan, squash, agurk, blåbær, bringebær, persille, blomkål og grønnkål. For å nevne noe.

Jeg forer hunden min hovedsaklig med VOM – lam. Og viltkjøtt (Kjøpt i disk på butikk). Litt hvit fisk, økologiske egg og (litt) økologisk frukt og grønt. «Country hunter» sin raw superfood chunks (med viltkjøtt). Og hun får litt bløtlagt havregryn i ny og ne.
Jeg velger økologisk til hunden min også, slik at hun skal slippe å få i seg masse sprøytemidler. Jeg unngår også kylling på grunn av antibiotikabruk i produksjon.

I tillegg gir jeg hunden min disse kosttilskuddene (Link ligger ved):
Udo’s Choice
Vitamintilskudd varirer litt. Men det jeg bruker nå er denne.
Probiotika. Hvorfor bruker jeg denne? Fordi flere av de som selges til hund og katt, trengs ikke å oppbevares kjølig. Ergo er ikke kvaliteten like bra.
Barley dog

Jeg er i alle fall ikke i tvil om at dette er det beste for min hund 🙂

A NEW GENERATION OF PET OWNERS IS HERE

The next generation of pet owners is asking better questions!

Opslået af Planet Paws på 19. marts 2017

You Might Also Like

Forrige innlegg
Neste innlegg

Legg igjen en kommentar

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.