Iherb favoritter, Livsstilsendring

Naturlig og sunn søtning

Hei Hege! Først, tusen takk for kjempe fin og inspirerende blogg!
Har vært inne på bloggen din noen ganger, etter å ha bestemt meg for å prøve å kutte ut melkeprodukter, gluten og sukker i en periode. Dette pga jeg har vært mye plaget med magen i lang tid, og tror dette kan være veien å gå for å få en mye bedre helse 🙂

Jeg er fortsatt i begynner stadiet, og prøver meg litt frem.
Du har mange fristende oppskrifter på bloggen din, som jeg kan tenke meg å prøve

Men for å kanskje unngå å kjøpe inn alle ingrediensene på en gang har jeg ett par spørsmål:
Ser at du bruker ulike søtningsmidler til forskjellige oppskrifter.
Noen bruker du agavesirup, noen lønnesirup og noen yaconsirup.
Er det stor forskjell på disse?
Eller er det mulig å bytte ut f.eks. agavesirup med lønnesirup og forsatt få ca samme resultat? Håper du tar deg tid til å svare en som ønsker å bli mest mulig «kjernesunn» 🙂

Mvh Anne Lise

Hei Anne Lise,

Takk for hyggelig tilbakemelding 🙂

Jeg bruker litt forskjellig søtning når jeg lager kaker og godis. Stort sett bruker jeg agavesirup, lønnesirup, yaconsirup, palmesukker, bjørkesøt (xylitol) og dadler.

Agavesirup, blir utvunnet av agaveplanten. Produktet blir fremstilt ved spesielt lav temperatur slik at de viktige næringsstoffene, vitaminene og mineralene blir best mulig bevart. Agavesirup er ca. 25% søtere enn vanlig sukker, og består av fruktose (76%) og glukose (21%). Den har lav glykemisk indeks og påvirker ikke blodsukkeret slik hvitt sukker gjør.

Jeg synes agavesirup er veldig god på smak, og den er praktisk å bruke, fordi den er så søt. Det skal lite til for å få den smaken jeg vil ha på det jeg lager.

Lønnesirup, blir framstilt ved å koke inn sevje frå lønnetreet. Den er rik på mangan, sink, kalsium og jern. Innholder vitamin A, B1, B2, B6 and C. Lønnesirup inneholder polyfenoler som hemmer enzymer som er involvert i omdannelsen av karbohydrater til sukker.

Den er veldig søt og god på smak. Lik agavesirup.

Yaconsirup, er et naturlig søtningsmiddel utvunnet av yaconroten. Yaconsirup har lav GI og få kalorier. Den er søt på smak, men inneholder hovedsaklig FOS (fruktoligosakkarider), som ikke kan tas opp av kroppen.

Den menneskelige organismen har ikke noe enzym til å bryte ned FOS. Det som skjer er at yacon passerer ufordøyd gjennom fordøyelseskanalene med få kalorier. Yaconsirup har derfor et naturlig lavt kaloriinnhold.

Yacon er et probiotikum. Det ufordøyde av yaconroten som passerer i tarmen, blir ”mat” for de ”gode” bakteriene (bifidobacterium og lactobacillus.) Den gode tarmfloraen i mage/tarm stimuleres.

Den har en mild og søt smak som minner om malt. Bakdelen med yacon er at den er veldig lite søt i forhold til agave. Så du må bruke mer av den.

Palmesukker, lages fra kokosnøttpalmens blomster. Det har også lavere GI, og påvirker ikke blodsukkeret slik vanlig hvitt og brunt sukker gjør. Palmesukkeret inneholder store mengder kalium, magnesium, sink og jern, samt vitamin B og C. Det er absolutt en av mine favoritter, og det er på grunn av smaken; søt og karamellaktig.

Bjørkesøt (xylitol), er et naturlig søtstoff som utvinnes bl.a. fra bjørk. det finnes naturlig i grønnsaker, frukt og løvtrær. Lav GI, og inneholder 40% mindre kalorier enn sukker, 75% mindre karbohydrater. Bjørkesøt er basisk (ikke syredannende) i munnen og forsterker tennene og tannemaljen i stedet for å skade dem.

Det ser ut som, og smaker veldig likt vanlig sukker.

Dadler, er også en av mine favoritter. Helt naturlig søtning, som inneholder fiber, vitamin A og B, mineralene kalium, kalsium, jern og sink.

Når du skal bruke dadler som søtning; legg de i bløt noen timer og mos de i kjøkkenmaskin. Da har du en søt masse som du kan bruke til mye forskjellig. Veldig fint å bruke i trøfler, kakebunner, sjokolade, fyll etc.

Dette er fine produkter å bruke som erstatning for sukker. De er sunnere og påvirker blodsukkeret i mindre grad enn vanlig sukker. Når det er sagt, så er dette produkter jeg kun bruker når jeg lager godis, og ikke til hverdags.

Jeg tror du kommer til å merke stor forskjell på helsa di, og ikke minst på magen og fordøylsen, når du kutter ut melk, sukker og gluten. Lykke til med livsstilsendringa di, du har nok en spennende og ny tid i vente! 🙂

(Jeg har lagt inn linker til hvor jeg handler produktene. Det er mye penger å spare ved å handle disse via nett framfor i norske helsekostforretninger.)

You Might Also Like

Forrige innlegg
Neste innlegg

7 Comment

 1. Reply
  Tone - Hjertemat
  17. oktober 2011 at 17:42

  Fine tips 🙂 Jeg liker bedre den andre yaconsirupen, den smaker jo karamellsaus 🙂 Utrolig god!
  Og agave tror jeg er fetende og skadelig for leveren? Jeg holder meg i alle fall unna for sikkerhets skyld 😉

 2. Reply
  Solveig
  17. oktober 2011 at 18:26

  Kjempefint og informativt innlegg Hege! Jeg lærer hele tiden noe nytt av deg. Jeg er stofan av Yacon i flytende og pulverform. Nam nam! Dadler og palmesukker bruker jeg også en del. Så bra at det finnes så mange gode alternativer til sukker 😀

 3. Reply
  lovelyliller.com
  18. oktober 2011 at 01:38

  jeg digger lønnesirup 😀 daddler er nydelig i seg selv!

 4. Reply
  elin
  18. oktober 2011 at 10:57

  Kjekk liste over naturlige søtninger. Jeg bruker alt som du hat listet opp, untatt lønnesirup, men elsker Manukahonning <3

 5. Reply
  Anne Lise
  20. oktober 2011 at 18:43

  Tusen takk for svar, Hege! Flott og oppklarende oversikt 🙂
  Flott å kunne ha sunne alternativer når søtsuget melder seg!

 6. Reply
  Kostholds Bloggeren
  3. mai 2016 at 02:00

  Agavesirup er veldig bra om man skal lage seg hjemmelaget sjokolade f.eks. Man kan også bruke honning. 🙂

 7. Reply
  Kostholds Bloggeren
  3. mai 2016 at 02:07

  Ja, også om det er greit så legger jeg ved en link til nettbutikken min som har et stadig voksende utvalg innen helsekost. Kanskje det er noe interessant dere kan ha bruk for? Gi gjerne tilbakemeldinger..

  Sjekk ut utvalget til KostholdsButikken.no her

Legg igjen en kommentar

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.