Livsstilsendring

Mindfulness og meditasjon – få tilgang til nåets kraft

Da var helgens kurs i mindfulness gjennomført (jeg har også skrevet om det her). Og jeg sitter atter en gang igjen med mye god lærdom å ta med meg på livets vei.

Jeg er så utrolig takknemlig for at jeg har oppdaget denne måten å leve livet på. Meditasjon og praktisering av mindfulness har hjulpet meg i så stor grad, når det kommer til å være mer tilstedet i hverdagen og i livet mitt – generelt. Jeg har fått mye bedre kontakt med mitt indre jeg. Og jeg har lært meg å forholde meg – og håndtere situasjoner som oppstår i livet mitt på en mye bedre måte.

Jeg har lært meg å håndtere stress på et helt annet nivå enn tidligere. Stress er noe vil alle opplever i større eller mindre grad fra tid til annen. Jeg har lært meg å distansere meg fra tankene mine (og ikke la de styre meg på så måte som før), og endret (innebygd/lagret) reaksjonsmønster – i større grad. Jeg streber ikke lengre etter å prestere/oppnå noe hele tiden, og jeg har slått meg mer til ro med at jeg er perfekt slik jeg er.

Det høres kanskje ut som store ord å bruke, å si at ”jeg er perfekt” Men det er akkurat det vi er – alle sammen. Den du er – innerst inne, er perfekt. Du trenger ikke endre på det. Du trenger bare å komme i kontakt med ditt innerste jeg – slik at du også forstår det.

Kurset var veldig givende, omfattende og dyptgående. Og skrive om det, blir aldri det samme som å oppleve det. Og det var såpass mye læring, at jeg går ikke inn på alle temaene som ble tatt opp. Men her er min forståelse og tolkning i korte trekk. Jeg skal i samme tid nevne, at jeg har deltatt tidligere på kurs med Ivar Vehler (som var coachen vår i helgen), jeg har også deltatt på andre kurs innen selvhypnose og meditasjon. Jeg har praktisert meditasjon i 6 år, og jeg har lest veldig mye om disse temaene. Så denne innsikten min går litt dypere enn bare helgens kurs.

Mindfulness – er bevisst oppmerksomhet. Du trenger ikke noe verktøy for og praktiser det, fordi du er verktøyet.

Mindfulness handler om tilstedeværelse og økt bevissthet. Det kan du praktisere via meditasjon, og når som helst på dagen. Men etter min erfaring er det lettere å praktisere mindfulness i hverdagen, når du har meditert stillesittende en stund. Fordi du trener opp oppmerksomhetsmuskelen via meditasjon. Når du har trent opp den, er det enklere å ta det i bruk i andre situasjoner der du har forstyrrelsesmomenter rundt deg. Og der du må bruke synet ditt i tillegg, hørsel, berøring, lukt, bevegelse etc. Dette er gode sanser å bruke i mindfulness, men til å begynne med kan sinnet lett begynne å vandre når du ser og hører ting, fordi du ofte begynner å vurdere det du ser/hører.

Meditasjon er veldig enkelt. Jeg har hørt flere som har sagt at det er noe de ikke får til. De får ikke til å puste riktig, de greier ikke slutte å tenke.. etc.

Meditasjon handler ikke om det. Du skal ikke prestere noe. Du skal puste ja, men ikke i noe bestemt mønster. Kroppen din vet hvordan den skal puste! Og tanker – det har vi alle sammen.

Det handler om å være tilstedet i nuet og være bevisst. Er du bevisst på tankene dine, og heller være den som observerer de, kontra å la deg bli revet med. Så mediterer du. Om du sitter eller ligger under meditasjon er uvesentlig. Gjør som som føles mest komfortabelt for deg.

En enkel teknikk å bruke når du mediterer er pusteankeret ditt – i nesen. Det er der pusten ankrer seg – deri ordet «pusteankeret». Når du fokuserer på pusten din, eller kroppen din – som alltid er i nuet, flyttes oppmerksomheten – inn i deg, og bort fra tankene dine. Det er ingenting annet du skal gjøre under meditasjon. Du skal bare være tilstedet her og nå. Kommer det opp noen tanker, så la de komme. Det er helt naturlig. Nøkkelen er hvordan du forholder deg til tankene dine under meditasjon. La de komme, bli bevisst på dem – ikke stritt i mot dem (!), gjerne smil til dem (ikke vurder de eller dømme de) –  la de passere. Og kom tilbake til pusteankeret ditt. Det skal ikke «skje» noe under meditasjon, du skal bare være.

Hvis du fortsatt synes dette er vanskelig, så kan du gjøre en annen virkningsfull øvelse; løft opp armen din og hold den rett ut foran deg. Hvordan vet du at den er der, når du ikke ser den? Dette er en fin øvelse som vil lære deg å flytte fokuset inn i kroppen din. Kjenn hvordan energien og cellene dine beveger seg inne i armen. Kjenn livet inni deg – føl essensen i deg.

Du er ikke tankene dine – du er den som observerer tankene dine. Du er bevisstheten.

Nåets kraft er ikke annet enn den kraften som ligger i din egen tilstedeværelse, der din bevissthet er frigjort fra tankevirksomhet.

Og være tilstedet i nuet, fyller deg med energi. Og leve i fortid, eller fremtid – (som vi ofte har en tendens til å gjøre) – tapper deg for energi. Når du ønsker at en situasjon skal være annerledes enn den er, skaper du stress. Situasjonen her og nå – er som den er. Hvis du ikke aksepterer den, skaper du motstand. Og det igjen fører til stress. Negative følelser og stress lagres i cellene i kroppen din. Som igjen (på sikt) kan føre til alvorlige plager og sykdommer.

Og akseptere, betyr ikke at du ignorer virkeligheten. Du bare forholder deg til den uten motstand, du er ikke defensiv eller kritisk. Du gir etter, og gir slipp på trangen til å tenke negativt. Når du godtar øyeblikket som det er, uten å argumentere med hva som er. Gir du slipp på indre motstand, og i stedet tillater bevisstheten å bevege seg mot en tilstand av ren bevissthet.

Jeg synes denne fortellingen/samtalen med Buddha, er utrolig fin og opplysende:

Da Buddha begynte å vandre rundt India kort tid etter opplysningen hans, møtte han flere menn som anerkjente ham til å være et meget ekstraordinært vesen. De spurte ham: «Er du en gud?» «Nei,» svarte han. «Er du en reinkarnasjon av Gud?» «Nei,» svarte han. «Er du en veiviser, da?» «Nei» «Vel, er du en mann?» «Nei» «Så hva er du?» De spurte var veldig forvirret. Buddha svarte: «Jeg er våken.”

Vi har en tendens til å sette merkelapper på oss selv, og identifisere oss med rollene våre. Når noen spør hvem du er? Så er svaret som oftest på hva du jobber med, forhistorien din, situasjonen din per dags dato etc. Jobben din er noe du gjør, rollene dine; som for eksempel mor, far, søster, bror. Er ikke den du er, det er en rolle du har.

Eleven spør Buddha: er du en veiviser? Buddha svarer: nei. Fordi han er ikke rollen sin. Han er bevisst, han er våken.

Når du kommer tilbake til senteret ditt, som er kjernen i deg. Og lever mer ut ifra dette sentrum, vil du oppleve en mye større egenkjærlighet og livskraft. Du vil øke bevisstheten din, oppleve mindre stress, og mer indre fred. Du vil få et mindre anstrengt forhold til deg selv og andre. Du vil føle deg mer tilfreds. Og akseptere all den gleden og overfloden som livet ditt har å gi deg!

Lytt til den indre stemmen din, la den styrke – og inspirere deg.

♥ Du er kjærlighet.
♥ Du er vakker.
♥ Du er en fantastisk skapning med en viktig hensikt her på jorden.

Jeg vil til slutt si, at jeg anbefaler absolutt et kurs innen mindfulness. Men velg coachen din med omhu. Mindfulness har blitt et veldig populært konsept i dag, siden det er så virkningsfullt. Men det har gjort at det er mange som inkluderer det i læren sin, uten egentlig å ha forstått dybden i det – selv. Dette gjelder også bøker som er skrevet.

Jeg anbefaler boken til Ivar Vehler; ”Orkanens øye”, den leveres med en guidet meditasjons CD (du finner den her, CD’n kan også lastes ned fra Itunes til 49 kr).Det er en veldig bra og lærerik bok, som omfatter nettopp det jeg har vært på kurs om. En guidet meditasjon CD kan også være et veldig fint hjelpemiddel for deg som er ny på meditasjon. Det brukte jeg selv i starten.

You Might Also Like

Forrige innlegg
Neste innlegg

13 Comment

 1. Reply
  Sigrid
  11. mars 2012 at 11:25

  For et flott innlegg Hege! Mindfullness er noe jeg må bli bedre på i fremtiden…

 2. Reply
  Marie
  11. mars 2012 at 11:32

  Jeg er så enig med deg! Etter å ha lært meditasjon, føler jeg at med litt trening, kan man klare hva som helst. 😀

  1. Reply
   Hege
   11. mars 2012 at 21:33

   Det er en herlig sannhet<3

 3. Reply
  kristine
  11. mars 2012 at 12:33

  Flott innlegg det her!
  Vi hadde mye om midfulness og akseptering når jeg var med på et prosjekt som kalles DBT(dialektic behavior tretment?) i Oslo, og jeg må si jeg hadde veldig godt utbytte av det =)

  1. Reply
   Hege
   11. mars 2012 at 21:34

   Det brukes i veldig mange behandlingsformer i dag ja, utrolig bra! 🙂

 4. Reply
  elin
  11. mars 2012 at 15:19

  Det er bare en ting og si: <3!

  1. Reply
   Hege
   11. mars 2012 at 21:34

   <3

 5. interessant og lærerikt å lese!

 6. Reply
  Grethe
  11. mars 2012 at 17:55

  Hei!
  Innspirerende innlegg 🙂 <3
  Jeg søkte på iTunes , men fant den ikke…

  1. Reply
   Hege
   11. mars 2012 at 21:34
 7. Reply
  Bente
  11. mars 2012 at 20:51

  🙂 Dette var noe for meg ! Mye viktig å bli minnet på her…..
  Jeg har akkurat i dag, lest ut en spennende og særdeles lærerik bok !
  Den hadde virkelig noe viktig, stort og nytt å tilføre meg, selv om jeg også har meditert i 6 år.
  Boka heter :
  Å MESTRE ØYEBLIKKET
  – meditasjon på sekundet
  av : Martin Boroson
  Har du lest den ? Den anbefales på det varmeste !

  1. Reply
   Hege
   11. mars 2012 at 21:36

   Ja, vi blir aldri utlært, og bra er det. Jeg lærer også stadig noe nytt. Jeg har ikke lest den nei, men takk for tipset 🙂

 8. Flott innlegg 🙂 Viktig å stoppe litt opp i hverdagen og ta seg tid til «ingenting». Jeg mediterer innimellom, men har aldri gått på kurs. Det har jeg utrolig lyst til å få til en gang.

Legg igjen en kommentar

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.