Glutenfri, Sunn(ere) bakst

Glutenfri baking

Jeg fikk spørsmål om jeg kunne komme med tips til glutenfritt mel. Så her kommer en liten oversikt over hva jeg vanligvis bruker når jeg baker.

Jeg kan si at jeg har ikke fått påvist glutenallergi (selv om jeg reagerer veldig dårlig på det). Det er mitt valg og ikke spise hvetemel. Hvetemel kan du så å si putte i samme kategori som sukker. Det er kun magefyll, det inneholder veldig lite næring, mye stivelse. Og det påvirker blodsukkeret på samme måte som om du skulle spist rent raffinert sukker. Spiser du ofte raffinerte, høyglykemiske karbohydrater, eller store mengder av det, blir bukspyttkjertelen tvunget til å produsere massevis av insulin som en reaksjon på det høye blodsukkeret. Dette kan til slutt føre til at bukspyttkjertelen blir helt utmattet, og dermed oppstår alle de helseproblemene som er knyttet til høye insulinnivåer og insulinresistens. Du kan lese mer om det her. Legg en hvetebolle i vann i en time, så skjønner du også hvorfor det ikke er bra for fordøyelsen.

Det er lettere å bake med hvetemel, men du kan fint bake uten. Og der er mange alternativer å velge i mellom. Jeg bruker alltid økologiske produkter, hvis det er å få tak i.

Glutenfritt havregryn, du kan bruke hele, eller du kan kverne gryna til mel. har faktisk høyere metthetsverdi en noen annen matvare. I motsetning til mange andre karbohydrater bruker kroppen lang tid på å fordøye havregryn, slik at blodsukkeret påvirkes minimalt. Havregryn inneholder masse fiber, jern, sink, magnesium, E-vitamin, vitamin B1 (tiamin) og en rekke andre vitaminer og mineraler som har en god efffekt på kolesterolet, blodtrykket, blodsukkeret og den gastrointestinale helse.

Teffmel (afrikansk fullkorn), får du i både gryn og mel (fra lys til mørk). Teff er veldig næringsrikt, inneholder både protein, fiber, kalsium, tiamin og jern. Disse mineralene, spesielt jerninnholdet i teff, er lett opptakelig i kroppen.

Jyttemel, noen mener jyttemel og teffmel er det samme. Men jeg er ikke helt enig. Jyttemel orginal er en blanding av bokhvete, ris, mais, betfiber og psylliumskall. Jyttemelet er veldig fin å bruke i bakst, men ikke min favoritt på smak. Derfor blander jeg det med større deler av annet mel. Dette melet kommer i 3 forskjellige sorter/smaker.

Bokhvete, er glutenfritt, selv om det ikke høres slik ut. Bokhvete og hvete er fra helt ulike botaniske familier. Bokhvete er ikke engang et korn, det er frukten av en plante som er relatert til rabarbra. Bokhvete er rikt på protein, vitamin B, fosfor, kalium, jern, kalsium, lysin og kostfiber.

Amaranthmel, består av 100% amaranthfrø, malt til mel på steinkvern. Smaken er lett krydret. Rikt på protein, jern og kalium. I tillegg inneholder amaranth også flere mineraler og viktige sporstoffer, vitaminene B1 og E. Det spesielle med amaranth er det uvanlig høye innehold av lysin – en essensiell aminosyre. Når det gjelder fettsyrer er amaranth et godt valg: Hoveddelen består av essensiell linol- og linolensyre, som kroppen trenger for å oppnå optimal prestasjonsevne og opprettholde en god helse. Begge disse fettsyrene har en positiv virkning på kolesterolnivået og sørger for at det ikke kan dannes avleiringer i blodårene.

Mandelmel, du kan bruke ferdig mel, eller kverne mel av mandler selv. Rikt på protein, sunt fett, kostfiber, vitamin B – og E, folat, magnesium, sink, fosfor og jern.

Rismel, fra hvit og brun ris. Melet fra brun ris er selvsagt mer næringsrikt. Inneholder magnesium, fosfor, kobber, kalium, mangan, jern og vitamin B. Og lite mettet fett, kolesterol og natrium. Jeg pleier å bruke litt rismel i bakst, da det gjør deigen lettere å jobbe med, og bedre konsistens på baksten.

Mesquite, er et pulver utvunnet av frøene til mesquite treet, også kalt «Tree of life». Proteinrikt/glutenfritt/fiberrikt. Jeg pleier å bruke et par spiseskjeer i baksten. Gir en veldig god smak, og det dufter deilig på kjøkkenet.

Quinoamel, utvinnes av korn kalt både ”moder korn” og ”superkorn” fordi det er så utrolig næringsrikt. Det inneholder dobbelt så mye protein som ris. Det er en god kilde til fosfor, jern, magnesium, vitamin A, E og B. Quinoa inneholder dessuten mer sunt fett og kalsium enn de fleste andre korn.

Kokosmel, har et veldig høyt innehold av fiber (faktisk 10 ganger mer enn i hvetemel). Fiber har mange helsemessige fordeler, fra å redusere opptaket av sukker i blodet, til å senke kolesterolet. Lav glykemisk index, påvirker blodsukkeret i liten grad. Samtidlig som det er naturlig søtt. Det er ikke det enkleste melet å bake med, bland det derfor med annen type mel.

Maismel (av hele korn), inneholder en lang liste av næringsstoffer. Dette hele korn er en god kilde til niacin, tiamin, riboflavin, pantotensyre, folat og vitamin B-6, E og K. Det inneholder 18 aminosyrer og verdifulle mineraler som jern, magnesium, fosfor, kalium, sink, kobber, mangan og selen. Fint å bruke i lefser/tortillas, muffins og grøt.

Glutenfritt mel (fra Bob’s red mill); et mel du kan bruke til alt. Består av bønner, potetstivelse, sorghum og tapioca.

Ellers bruker jeg ofte nøtter, kjerner og frø når jeg baker (gresskarkjerner, solsikkekjerner, linfrø, sesamfrø, hasselnøtter, paranøtter, m.m.).  Jeg bruker de som de er, eller maler de til mel. Både grovhakket og finmalt fungerer veldig fint.

Lykke til med bakinga! 🙂


You Might Also Like

Forrige innlegg
Neste innlegg

7 Comment

 1. Reply
  Ragnhild
  23. september 2012 at 22:53

  Det virker utrolig spennende med glutenfri baking! Jeg baker sjeldent, og tåler i grunn gluten. Men spiser lite av det likevel. Husker jeg bakte masse masse glutenfri, veganske cupcakes etter jeg kjøpte Baby Cakes kokeboken, og de er de aller aller beste cupcakesene jeg har smakt (selv om jeg ikke er kjempe-fan av kaker). Utenom de jeg smakte på Baby Cakes-bakeriet da. DE er de absolutt beste!

  1. Reply
   Hege
   24. september 2012 at 20:29

   Den boken har jeg ikke hørt om, men takk for tips! 🙂

 2. Reply
  Ann Kristin Greiff-Mandal
  23. september 2012 at 23:15

  ooo det brødet ser sååå godt ut!! 🙂 har du prøvd hampmel? det anbefales! Selger det hos Halsa Økomat 😉
  fin fin uke ønskes deg!
  🙂

  1. Reply
   Hege
   24. september 2012 at 20:31

   Jeg har prøvd iherb sitt ja, men ikke Økomat sitt (takk for tips!). Og peanøttmel glemte jeg også å nevne 🙂 Takk, ønsker deg også en riktig fin uke Ann Kristin 🙂

 3. Reply
  Nina
  30. august 2013 at 08:00

  Takk for at du deler 🙂

 4. Reply
  Ester
  5. januar 2015 at 14:33

  Hei!
  Takk for od hjelp!
  Men jeg har et spørsmål. Jeg har en mann som er glutenfri, og han klager alltid over en ettersmak som er så og si i alle kjøpebrød, spesielt de i tørrpakke (de som ikke er i frysedisk). Har du en anelse om hvilke meltype dette kan være?
  Jeg vil så gjerne bli i stand til å lage gode brød uten ettersmaken han ikke liker som også kan brukes på matpakke…

  1. Reply
   Hege
   5. januar 2015 at 19:45

   Hei, ofte består disse ferdigpakkene eller butikkbrødene av – ris, mais og potet. Og gjerne en god del sukker/ stivelse og gjær. Jeg har smakt litt forskjellig glutenfri ferdigbrød, og det er ikke min favoritt.
   Jeg tenker at det beste er å bake selv, da kan du prøve deg litt frem etter smak og behag (mye en kan ha i brød). Og de er også en hel del sunnere!
   Jeg er veldig glad i dette brødet:
   http://hegeslivsstil.com/nydelig-glutenfritt-br%C3%B8d-gulrotbr%C3%B8d/%E2%A8%AA

   Og her er også noen fine oppskrifter som en kan mikse litt hvis man ønsker det:
   http://www.klikk.no/helse/kosthold/mat/article752097.ece

   Godt nytt år, og lykke til med bakinga! 🙂

Legg igjen en kommentar

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.