Livsstilsendring, Rå mat, Vegetarmat

Fyll på med energi – Go Raw!

”Raw food bevegelsen startet i USA og en rekke Hollywood kjendiser som Uma Thurman, Sting og Demi Moore lever på denne dietten. Også i Norge begynner mange å få øynene opp for rå mat eller levende mat.” – Ja, det stemmer raw food er den nye trenden.

Hva er rå mat? Rå mat (raw food) er matvarer som er delvis/helt ubehandla, eller ikke er varmebehandla på mer enn 42 grader. Hvorfor? Fordi dette gjør at råvarene beholder det maksimale av næringsstoffer, vitaminer, mineraler og energi. Maten lever, vi tar lettere opp næringsstoffene, den er lettere fordøyelig og enzymopptaket er maksimalt. I vårt vanlige kosthold går mye av næringsstoffene tapt under koking, steking, grilling etc., bl.a. de livsviktige enzymene. Mat som blir utsatt for koking eller steking mister vanligvis opptil 60-70 % av næringsinnholdet.

Mange lurer på om dem skal spise rått kjøtt. Nei, du skal ikke spise rått kjøtt, rå fisk eller lignende. Rå mat, er et vegetarisk kosthold, bestående av; Sjøgrønnsaker og andre grønnsaker, frukt og bær, urter, fermentert mat, alger, frø, spirer, røtter, nøtter, smoothies og juice. Disse råvarene kan du inkludere i supper, salater, brød (tørket) fermenterte grønnsaker (eks surkål), is (av frosne bananer), kaker (av tørket og frisk frukt), melk og krem (mandelmelk / mandelkrem), og mye mer.

Maten tilberedes på en måte som gjør den lett fordøyelig. Kroppen slipper å arbeide på høygir, og kan heller konsentrere seg om andre viktige prosesser. Og en av de store fordelene ved å spise denne type mat, er at den er helt fri for raffinert sukker, gluten og laktose. Maten er så næringsrik at du trenger ikke tenke på kaloriene en gang.

Fordeler med rå mat:

Vekttap:
Rå mat inneholder lite karbohydrater og kalorier, i forhold til annen mat. Du kan spise langt mer rå mat enn behandla mat, som tilsvarer like mange kalorier. Du vil få tilfredsstilt ditt næringsmessige behov mye raskere, som igjen reduserer overspising.

Bedre helse/økt energi:
Maten er stappfull av næringsstoffer, som vil gi deg masse energi. Og spise mer hele frukter og grønnsaker, resulterer i høyt inntak av vitamin A og C, i tillegg til høye nivåer av antioksidanter. Dette øker immunitet fra hverdagens sykdommer, og det senker også risikoen for alvorlige sykdommer som kreft, hjertesykdommer, diabetes og høyt blodtrykk.

Bedre fordøyelse:
Rå mat stimulerer fordøyelsen, for jo mer rå maten er jo mer inntakte er enzymer, vitaminer og mineraler. Den er også høy på fiber. Fibrene nedsetter tiden som maten oppholder seg i fordøyelseskanalen. Dette gjør de ved å binde væske og øke i volum slik at tarmen jobber jevnere. Dette bidrar til en velfungerende fordøyelse.

Renser kroppen din:
Ubehandla mat er fri for kjemiske tilsetningsstoffer, som en oftest finner i ferdigmat. Koking/steking fører til dannelse av skadelige frie radikaler i mat. Når vi spiser kokt/stekt mat, øker også inntaket av toksiner. Det motsatte er dermed også sant – når vi spiser rå mat, reduserer du kroppen for giftig belastning.  Rå mat inneholder høye nivåer av vitaminer, mineraler, enzymer, hvorav mange av disse nøytraliserer giftstoffer og skadelige stoffer og bære dem ut av kroppen.  Rå mat avgifter og renser leveren, noe som er meget viktig, siden leveren fungerer som et filter for slaggstoffer og toksiner.

Du sparer tid:
Og spise rå mat krever veldig liten tid til tilberedelse.

Du vil se bedre ut:
Disse matvarene er rike på vitaminer og mineraler, som sørger for at huden din ser frisk og pen ut.

En rå diett trenger ikke være 100 % rå. Noen ligger på 40 % noen ligger på 80 %. Det viktigste er å finne det nivået som passer for deg. Jo mer rå mat du spiser, jo mer vil du også nyte fordelene av dem.

Jeg vil anbefale denne boka, som heter «Raw food på norsk» (trykk på linken) Dette er en kjempefin bok, med mange enkle og næringsrike oppskrifter, med råvarer som du finner i din nærbutikk. Rå mat er så mye mer enn raspet gulrøtter! 🙂

Pastinakkcouscous:

 • 1 pastinakk, skåret i biter
 • 1 selleristilk, skåret i tynne skiver
 • ¼ agurk, skåret i skiver og deretter delt i fire
 • 2 pærer, skåret i små biter
 • 1 hode ekebladsalat, revet
 • 1 hode crispsalat, revet
 • 1 avokado, skåret i terninger

Dressing:

 • 1 ts honning
 • 2 ss kaldpresset olivenolje
 • 2 ss sitronsaft
 • En klype salt

Kjør pastinakken i food prosessor til den er grynete. Rør sammen ingrediensene til dressingen. Bland salatingrediensene sammen med dressingen. Anrett salaten i en vid bolle. Fordel ”couscousen” utover salaten. Strø på med grovhakkede valnøtter til pynt.

You Might Also Like

Forrige innlegg
Neste innlegg

5 Comment

 1. Reply
  lovelyliller: trening ,mat og morro.
  30. november 2010 at 09:03

  flott du opplyser. jeg selv er en fan av rawfood 😀

 2. Reply
  Lise
  30. november 2010 at 09:10

  Så spennende! jeg har tenkt på å gå over til rå mat en stund nå, og det skal jeg virkelig prøve. Fint å få anbefalt bøker som gjør det lettere, beste bloggen! 🙂

 3. Reply
  Janicke
  30. november 2010 at 12:30

  Rå mat er kjempe deilig :-)Den boka ønsker jeg meg! Jeg lager og spiser mer rå mat på våren og sommeren.

 4. Reply
  Anita
  30. november 2010 at 23:22

  Elsker raw food! Er ikke så flink som jeg var i sommer, men prøver å være litt flink og spise noe rått hver dag. Tenker jo at man må ha en balanse også, for meg er det i alle fall ikke aktuelt å være 100% raw. Har denne boka, det er utrolig mange gode oppskrifter i den:)

 5. Reply
  Hege
  1. desember 2010 at 09:06

  Jeg er heller ikke 100% rå, synes det er vanskelig å praktisere med det utvalget vi har i butikkene. Men prøver å innkludere så mye som mulig 🙂

  Denne boka er kjempefin, for alle! 🙂

Legg igjen en kommentar

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.