Livsstilsendring

Få kontroll over cravings!

Hei! Har lest bloggen din en god stund nå, synes du skriver kjempebra :)) Skulle bare høre om du hadde et tips mot søt-cravings? Spiser mye supermat, spirulina&purely greens max før frokost, hempfrø, chiafrø, gojibær, bipollen osv sammen med de andre måltidene. Merket at søtsuget ble ganske mye bedre med en gang jeg begynte med supermaten, men nå er det kommet tilbake, enkelte dager er det nesten uutholdelig. Klarer å holde meg sånn høvelig i skinnet med å spise rå sjokolade, litt hjemmelaget frokostblanding med supermat, smoothie, atkinsbarer o.l, men det gir seg liksom ikke.. Jeg vet at jeg spiser mer en nok mat, og at jeg får i meg riktig næring, så jeg skjønner egentlig ikke helt hvorfor jeg har dette suget, det er så plagsomt!

Håper du har noen gode råd til meg 🙂 – Lisa.

Hei Lisa, hyggelig å høre at du følger bloggen min! 🙂

Dette problemet, er du garantert ikke alene om. Det er mange som sliter med cravings, det gjør jeg selv til tider og.

Det er en veldig naturlig forklaring på dette. Kroppen din skriker etter sukker og karbohydrater! Det er to måter å løse dette problemet på;

Fyll magen din! Ja, spis deg god og mett når du først spiser mat – spis kaloririk mat. Det er bud nr. 1 for å få kontroll på cravings. Mange tror de spiser nok, men så spiser de ikke komplette måltider. Bare lavkalorimat som kroppen ikke føler seg mettet på.

Det andre er å spise sukker/karbohydrater fra frukt. Har du lyst på kake? – spis frukt. Har du lyst på sjokolade? – spis frukt! Har du lyst på smågodt – spis frukt! Skjønner du tegninga? 🙂

Det er sant at når du spiser frukt, så øker blodsukkeret ditt (men det er en nødvendig del av det og spise mat) Men på den annen side, fordøyes frukt raskt og enkelt. Så lenge blodsukkeret ikke forblir forhøyet over tid, har du ingenting å bekymre deg for. Og det er mye bedre å spise frukt, tørket frukt og bær. Framfor å spise bearbeidet og raffinert mat som sjokolade og potetgull. Du får i deg vitaminer, mineraler, fiber og enzymer – viktige næringsstoffer som kroppen din trenger.

Her er noen tips som jeg ofte benytter meg av når søthungeren melder seg;
~ Is av frossen banan og bær, eller med rå sjokolade, gjerne strø på med litt hakkede nøtter. Jeg har alltid frossen banan tilgjengelig i fryseren.
~ Grøt av dadler, rosiner og chiafrø.
~ Banansmoothie med rå sjokolade og chiafrø
~ Mousse av avokado, banan og rå sjokolade
~ Spis søte frukter som melon, papaya, ananas, pære, mango etc.
~ Jordbærsorbet, eller annen bær
~ Skjær opp frukt og grønnsaker, lag en rå sjokoladesaus for dipping
~ Fruktsalat, av banan, jordbær, mango, kiwi (hva du måtte ønske) og valnøtter.
~ Tørket fiken, arikos, rosiner eller dadler. Slik tørket frukt tilfredsstiller søtbehovet mitt raskt! Det holder med 3-4 stk.

En annen måte å håndtere suget på. Som faktisk har fungert veldig bra for min del. Er å håndtere den følelsesmessige delen rundt godteri og mat. Der veldig viktig å ta for seg den delen også, siden mye faktisk ligger i hodet. Vi har en tendens til å forherliggjøre det vi craver etter(!).

Når jeg kjente at jeg hadde slike store hig, så spiste jeg en stor sjokolade eller et stort kakestykke. Det smakte godt der og da. Men jeg kjente raskt hvor dårlig kroppen min reagerte på det. Og jo lengre det var mellom hver gang jeg hadde spist slikt sukker, jo sterkere symptomer fikk jeg. Jeg opplevde alt i fra skjelvinger, til kvalme og hodepine. Og jeg ble veldig trøtt og uopplagt dagen derpå (ofte i opptil flere dager og). Dette var nødvendig for meg å erfare, slik at jeg skulle stoppe og forherliggjøre disse matvarene jeg hadde så hig etter.

Dette er faktisk det som har fungert best for min del. Det har resultert i at nå higer jeg ikke etter sjokolade slik jeg gjorde før, jeg bare minner meg om den effekten det vil ha på kroppen min og sinnet mitt. Eller jeg trenger egentlig ikke minne meg på det heller, når jeg ser slik mat – så trigger det noen helt andre følelser i meg enn hva gjorde før. Det har faktisk vært en så oppvåkner for meg, at sjokolade smaker ikke engang like godt som det gjorde før.

Og det befriende og vite hva som er best for kroppen min!

Håper dette var til hjelp! Lykke til! 🙂

You Might Also Like

Forrige innlegg
Neste innlegg

8 Comment

 1. Reply
  Lisa
  18. november 2011 at 15:18

  Tusen takk for et utfyllende innlegg og gode tips Hege! 🙂 Det ligger jo selfølgelig også mye hodet det med søt-cravings, som det garantert gjør hos de fleste. Skal prøve meg litt frem, og se hva som hjelper :))

  1. Reply
   Hege
   18. november 2011 at 17:34

   Bare hyggelig Lisa, ja jeg tror nok vi greier å styre mye av lystene våre når vi velger å lytte til kroppen vår 🙂

 2. Reply
  betty
  18. november 2011 at 16:21

  har et tips… muligens. For min del får jeg syyke craving DERSOM JEG SPISER ATKINS BARER!! Tror det er noe muffins i dem som går kroppen til å skriiike etter mer søtt! Så… prøv å kutt dem ut kanskje?

  1. Reply
   Hege
   18. november 2011 at 17:37

   God tips ja! jeg har ikke gått til innkjøp av disse barene, da de inneholder melk og hvete.

 3. Reply
  Ragnhild
  18. november 2011 at 16:50

  Så flott innlegg Hege!
  Jeg tenker at det er viktig å høre på cravings og at det er en av kroppens stemmer. Men, det er jo først og fremst hvis kroppen craver sunne ting da. Ofte når jeg prøver å øke raw mat mengden min, får jeg veldig cravings for korn, havregrøt osv.. og da føler jeg det er viktig høre etter.
  Jeg har ikke ofte sukkersug, men sjokoladesug har jeg hver dag 😛 Synes det er helt greit! Lager egen rå sjokolade, og spiser den uten dårlig samvittighet 🙂 Hadde jeg derimot fått sterkt sug på sukker eller junk, hadde jeg nok blitt mer fortvilet, og heller funnet anternativer slik du skriver 🙂

  1. Reply
   Hege
   18. november 2011 at 17:41

   Takk Ragnhild, det er vel usunne ting de fleste ofte opplever cravings etter, og da er det lurt å ta en nærmere titt på hva faktisk disse matvarene gjør med kroppen. Og ikke bare utelukkende fokusere på smak. Det er fort gjort å bli litt enssporet her 🙂 Ja, det er herlig å kan lage sin egen sunne sjokolade! 🙂

 4. Reply
  Lisa
  18. november 2011 at 19:41

  Er nok ikke atkinsbarene som gir meg søtsug hvertfall, klarer å kontrollere det bedre etter at jeg begynte å spise dem faktisk, fordi de metter magen godt :))

 5. Reply
  lovelyliller.com
  19. november 2011 at 21:37

  *tommel opp*

Legg igjen en kommentar

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.