Livsstilsendring, Trening

Diett eller livsstilsendring?!

Hva tror du er mest effektivt? Jeg skal gi et lite innblikk i hva jeg mener. En diett er forbundet med noe kortvarig, med et bestemt mål. For eksempel å gå ned 8 kilo på 12 uker. Det er ofte alt for stor fokus på mat, og tilleggsprodukter, som piller eller pulver.

Jeg hører ofte; ”Jeg skal ikke spise det og det, på så og så mange uker”. ”Jeg skal ikke gjøre det og det, og jeg kan ikke spise det” ”Som jeg gleder meg til jeg kan begynne å spise det og det igjen” Med andre ord folk går rundt og føler seg veldig forpliktet og bundet, og frarøvet det dem liker. Det blir sett på som en liten kamp med seg selv, i stedet for ei forandring til bedre helse. Og så hva etter disse 12 ukene? Da målet endelig er nådd. Da personen ser på dette som en stor bragd, en har endelig greid og gått ned antall ønsket kilo. En har holdt ut i 12 uker. Mange ender da opp med å gå tilbake til akkurat samme gamle rutiner, og ofte da med enda mer mat og godis for en periode, da dem skal belønne seg selv for alt strevet.

Jeg synes dette er veldig dårlig utgangspunkt for vektreduksjon og målet om bedre helse. Jeg ser ingen logikk i dette. Når en da endelig har nådd sin idealvekt, skulle ikke målet da være å bli værende der..?!

Nettopp derfor at dette er vanskelig å la seg gjøre med diett, er fordi det er vanskelig å følge i lengden. Den passer ofte ikke til din livsstil, du inkluderer mat du egentlig ikke liker, ensformig og kjedelig mat, urealastiske mål, og for mye måltidserstatting (som pulver). Du går rundt og er sulten. Og du går og lengter etter å begynne å spise ”normalt” igjen.

For å nå målet om en slank og fin og sunn(!) kropp. Har du mye bedre forutsetninger hvis du velger en livsstilsendring. Dette er ikke gjort over natta. Og det er bra, det er mer overkommelig og varig hvis dette skjer gradvis. Du må tilegne deg kunnskap om mat og kosthold, du må prøve ut forskjellig matvarer, du må helst også begynne å lære deg å lage litt mer mat fra bunnen av selv, og dette krever litt tid.

Mine råd:

Du kan først og fremst begynne å lese varedeklarasjon på matvarer. Du kommer til å bli overrasket over hvor mye sukker, salt og tilsetningsstoffer du finner i matvareprodukter, spesielt blandingsprodukter. Dette er en fin start for å bevisstgjøre seg selv over hva en faktisk tilfører kroppen sin.

Så kan du begynne sakte men sikkert å bytte ut ting du vanligvis spiser; bytt ut loff med grovbrød, bytt ut yoghurt med kesam eller cottage cheese, bytt ut rødt kjøtt med fisk eller magert kjøtt som kylling, bytt ut sjokolade med nøtter/nøtteblanding, bytt ut salami, sjokoladepålegg og disse usunne påleggene med kokt egg, røykelaks eller ørret, peanøttsmør (du får kjøpt sukkerfri/saltfri peanøttsmør i helsekostforretning), mager ost og leverpostei. Bytt ut cornflakes med havregryn. Bytt ut smør med sunne oljer. Bytt ut brus og saft, med te eller vann med smak (tilsett litt sitron eller mynte i vannet for en friskere smak.)

Gjør det til en vane og inkluderer mer frukt og grønt i hverdagen din. Du kan fint bruke agurk, paprika, avokado og løk på skiva di, det er godt med både ost og kaviar. La middagen bestå av halvparten med grønnsaker. Det er et uendelig utvalg av mange friske og gode salater, prøv og lag deg et salatmåltid hver dag, eller i hvertfall et par ganger i uken. Dette er en kjempfin måte å få i seg mye næring på. Ha med deg frukt på jobb. Og spis litt friske grønnsaker til hvertfall et av måltidene dine.

Kjøp deg ei sunn oppskriftsbok, eller finn deg noen oppskrifter på nett. Og prøv og lag deg en rett fra bunnen av i uka. Dette vil gi deg en mestringsfølelse og et nærere forhold til det du spiser. Det kan være alt i fra og bake et brød, lage en suppe, en fiskegryte, en omelett eller lignende. Poenget er bare at du skal lage den selv, slik at du ser hva som er i det du spiser. Og bli mer bevisst på kostholdet ditt.

Og så skal jeg fortelle dere hemmeligheten til suksess: Spisedag! Det er vanskelig og skal gå og nekte seg selv hele tiden mat en virkelig er glad i, selv om du vet at det ikke er det sunneste alternativet, og godis må man kunne spise en gang i blant. Hvis en ikke gjør det, er sjansen for utskjeelser og overspising også mye større. Velg deg derfor en dag i uka, der du kan kose deg med det du virkelig savner ellers. Lag deg pizza, spis en sjokolade, drikk en brus, spis en hamburger eller hva det måtte være du har lyst på. Men hold det til en dag i uka. Dette vil gjøre uka di lettere og motivasjonen din vil være høyre, hvis du vet at på lørdag (for eksempel) kan jeg unne meg dette, fordi det er det jeg gjør resten av uka som teller!

Og en veldig viktig ting, og en veldig hjelpende faktor som vil bidra til en sunn og slank kropp: trim! Kostholdet er viktig, men det er også viktig å røre på seg! Hvis du ikke forbrenner mer kalorier enn det du får i deg, så vil du legge på deg. Og du har så uendelig mange flere fordeler ved å kombinere et sunt kosthold med trening, framfor å sulte deg med et kosthold som har for lite kalorier. Jo mer aktiv du er, jo mer forbrenner du. Trening er dessuten med på å bygge opp muskelmassen din noe som er viktig ettersom jo mer muskler du har, desto høyere vil forbrenningen din være! Jeg har skrevet to innlegg om trening, som du kan lese her og her.

Veien til en sunnere og slankere kropp skal med andre ord ikke være et kappløp til målet. Du bør ta deg god tid å investere i egen helse, det er en livslang investering og det er den beste investering du noen gang vil gjøre.

You Might Also Like

Forrige innlegg
Neste innlegg

5 Comment

 1. Reply
  Louise
  3. november 2010 at 15:48

  Bra innlegg. Voldsomt så mye lurt du hadde å komme med da 😉 Jeg er helt enig med deg. Hjelper ikke å leve sunt i et par måneder for å så gå tilbake til det vanlige. Det som også er så greit er at treningen gjør at jeg ikke får lyst på drittmat. Lenge leve trening =D

 2. bra innlegg! livstilsendring er å foretrekke,men det må være endringer man kan holde

 3. Reply
  Camilla
  3. november 2010 at 20:29

  Herlig blogg :-D! Har ikke vært innom bloggen din før i dag, og den var super. Fine oppskrifter og mange brae råd osv. Fortsett med dette 🙂

 4. Reply
  Mona
  3. november 2010 at 20:52

  Et av de mest inspirerende innleggene jeg har lest på lenge! Creds til deg! 🙂 Er så enig i det du skriver. Jeg føler jeg selv har funnet en grei balansegang når det kommer til mitt eget kosthold. Er selvsagt alltid ting jeg kan gjøre bedre, men tenker at jeg kan ikke bli helt fanatisk heller! Og jeg vil heller holde meg til noe som kan vare lengre enn bare et par måneders tid!
  Fortsett med slike fantastiske innlegg som får meg til å nikke og smile!!!! 😀

 5. Reply
  Hege
  4. november 2010 at 10:43

  Takk for så fin tibakemelding! 🙂

  Det er greit å ha en fin balansegang ja,ikke sunt å være for fanatisk heller. Det som og er at når man begynner å endre livsstil, og kosthold. Og begynner å trene, så får en en annen holdning,og en helt annen motviasjon. Og ikke minst smakssansene endrer seg! Plutselig er det ikke like godt med all den usunne maten og sukkeret, som det var tidligere.

Legg igjen en kommentar

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.