Supermat/superfood

Hvorfor bløtlegge nøtter?

Jeg nevnte i et innlegg at jeg skulle skrive litt om bløtlegging av nøtter.

Nøtter er en fantastisk kilde til sunt fett, protein, kostfiber, kobber, magnesium, kalium, folinsyre, vitamin B3 og B6, vitamin E og antioksidanter. Og du kan nyttiggjøre deg av alle disse næringstoffene hvis du behandler nøttene riktig.

Så hvorfor bløtlegge nøtter?
Enkelt forklart er nøtter utstyrt med en forsvarsmekanisme fra naturen side, for å overleve. De inneholder høye nivåer av fytinsyre, en form for bundet fosfor som fungerer som en fysiologisk beskyttelsesmekansime. Når mennesker inntar dette binder det til seg mineraler i mage og tarmkanal, noe som kan forårsake irritasjon og magesmerter. Årsaken til dette er at vi mennesker ikke kan fordøye fytinsyre.

De inneholder i tillegg enzymhemmere (for å forhindre at frøet sprer seg tidlig), dette kan også påvirke irritasjon i fordøyelsessystemet.

Med andre ord, selv om nøtter er en god kilde til næring, betyr ikke det at kroppen din kan absorbere og nyttiggjøre seg av disse næringsstoffene. Alle planter inneholder fytinsyre (I varierende grad). Men korn, belgfrukter, nøtter og frø har høye verdier (Og bør derfor bløtlegges).

Så hvordan kan vi best nyttiggjøre oss av næringsstoffene?
Ved bløtlegging. Når nøtter bløtlegges stimuleres de til spiring og nøytraliserer enzymhemmerne, molekylene slippes ut i vannet og aktiverer en prosess som gjør at stivelsen reduseres og nivået av proteiner og vitaminer øker (Spesielt vitamin B).

Hvordan bløtlegger jeg?
Legg nøttene i en bolle med lunken, lettsaltet vann.

Hvor lenge skal de bløtlegges?
Pecan, valnøtter, hasselnøtter, macadamia og mandler – 7 timer.
Cashewnøtter – 6 timer.

Tidligere når jeg hadde dehydrator pleide jeg å tørke de. Det gjøres i 24 til 36 timer (Hvis du har det).

Jeg pleier bare å skylle av de/ tørke de for hånd og oppbevare de i kjøleskapet.

En annen viktig ting som mange kanskje ikke er klar over, er at nøtter bør oppbevares i kjøleskapet eller fryseren. Nøtter er rik på fett og harskner lett i romteperatur. Og som kjent er harsknet fett ikke noe spesielt bra for helsa.

Så rydd plass i kjøleskapet for både nøtter, kjerner og frø 🙂

You Might Also Like

Forrige innlegg
Neste innlegg

Legg igjen en kommentar

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.